Pročitajte šta sve leči paradajz

Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević

Paradajz  znači rajska biljka i nije čudo što je najvažnije povrće. Sa napretkom nauke i medicine dolazi se sve više do saznanja o njegovoj lekovitosti. U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda i cinka. Usev odgajen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i materije koje mogu slobodno da se nazovu biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin.

Konzumiranje paradajza popravlja krvnu sliku, pomaže lečenju artritisa, reume, preventiva je zapaljenju slepog creva, snižava ureju i šećer u krvi. Zato je veoma važno da se koristi u ishrani dece, ali i odraslih. Od svih tih zaštitnih materija ipak je najvažniji likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida od koga paradajz dobija lepu crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, a ima ga još i u lubenici, šargarepi i paprici. U 100 grama krupnoplodnog paradajza ima 6 miligrama likopena, a u sitnoplodnom, npr. čeriju, ima 11 mg. Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani zato što ne spada u gradivne materije, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može da dovede do kancera.

Paradajz je posebno koristan za srčane bolesnike jer smanjuje aterosklerozu i trombozu, a samim tim rizik od fatalnog infarkta i šloga. Izbacivanjem tečnosti snižava povišen krvni pritisak, pod uslovom da se ne soli. Sniženjem masnoća u krvi sprečava smrtonosne komplikacije kardiovaskularnih boesti.

Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević

Paradajz utiče na regulaciju metabolizma, zbog obilja vitamina C jača otpornost organizma, povoljno deluje kod bolesti jetre, pankreasa i reume, popravlja krvnu sliku, okrepljuje i čisti organizam. Sadrži folnu kiselinu te utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže lečenje malokrvnosti. Zbog znatnog sadržaja vitamina i antioksidanasa deluje kao prirodni lek protiv starenja.

Paradajzu crvenu boju daje likopen, njegov najvažniji sastojak. Kada ga kupujete birajte onaj jarko crvene boje. Nije preporučljivo da se jede zelen. Ostali delovi biljke su otrovni.