Pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma

Ilustracija: Kačkavalj, i ajvar, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: Kačkavalj, i ajvar, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom danas borave u Pirotu u vezi sa brendiranjem čuvenog pirotskog kačkavalja, koji je ozbiljan kandidat.

U toku je, naime, projekat koji ova komisija radi sa ministarstvom a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. To su lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj.

Tokom posete Pirotu gosti su razgovarali sa prerađivačima o razlikama između naših i evropskih standarda i mogućnostima usaglašavanja. Kako je saopšteno to je veoma važno za Pirot jer su kvalitet pirotskog kačkavalja prepoznali i van Pirota.

Ministarstva poljoprivredeBranislav Raketić kaže da je u Srbiji  45 prozvoda zaštićeno na nacionalnom nivou i da je vreme da se oni zaštite na nivou EU, te da su upravo ova tri domaća proizvoda izabrana za registraciju u EU.

„Zajedno ćemo sa proizvođačima pirotskog kačkavalja danas proći kroz sertifikaciju. Cilj je da se što bolje pipremimo u skladu sa pravilima EU. Plan je da se do kraja godine donese zakon o sistemu kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode i da posle toga podnesemo zahtev za apliciranje za ova naša tri proizvoda. Ovo je veoma važno za Srbiju jer imamo proizvode kojima se možemo podičiti. Ujedno to će podići konkurentnu  poziciju proizvodjača pirotskog kačkavalja, biti pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma“, rekao je Raketić.

Ekspert EU David Liberati je naglasio da se drugi put okupljaju u Pirotu kako bi razgovarali o specifičnostima kačkavalja koja treba da  dovede do registracije na nivou Evropske unije.

„Međunarodna zaštita proizvoda sa geografskim poreklom značiće za razvoj ovog regiona i da se pirotski kačkavalj nađe na tržištu EU, ali je to šansa i za druge proizvode i za njihovu dobru poziciju i promociju na tržištu EU. Proizvodi postaju prihvaćeni na tržištu EU ali i na tržištima trećeg sveta, Kine i drugih zemalja“, rekao je Liberati.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu Goran Popović kaže da lokalna samouprava podržava ovaj projekat u smislu pomoći proizvođačima kačkavalja, te govrio o prednostima sertifakata EU.

Očekujemo da se broj grla stoke poveća i da pored Mlekarske škole koja za sada jedina proizvodi kačkavalj sa oznakom geografskog porekla da i oni krenu u sertifikaciju. Podsećamo da je Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ u Pirotu je 2017. godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka“, istakao je Popović