Koji su uslovi za proizvodnju semena trave

Proizvodnju semena trava treba organizovati u povoljnim prirodnim uslovima. Proizvodnja se može organizovati u različitim područjima,na različitim zemljištima,  ali najviše uslova i potreba za proizvodnjom semena trava kod nas ima u brdskom i niže planinskom području.

Međutim treba obratiti pažnju na niske temperature u planinskim područjima koje u toku ranog leta mogu značajno umanjiti proizvodnju semena trava.

U našoj zemlji za proizvodnju semena trava u brdskom području mogu se koristiti i manje povoljna zemljišta kao što su kisela, plića zemljišta na nagibima kao posebne semenske parcele trava van plodoreda ili uvođenjem ove proizvodnje u plodored sa jednogodišnjim ili višegodišnjim njivskim usevima. Međutim, visoki prinosi semena trava mogu se postići i u ravničarskom području. Ova proizvodnja ,u ravničarskim uslovima na kvalitetnom zemljištu ,pruža veću akumulaciju u odnosu na ostale njivske biljke tog intenzivnog poljoprivrednog regiona .Međutim ,sa stanovišta širih interesa na ovom području treba gajiti njivsko bilje,a travu za seme u brdsko-planinskom području.

Za proizvodnju semena trava, najpogodnije su ravne i blago nagnute površine zaklonjene od jakih vetrova, radi uspešne primene mehanizacije u obradi, setvi i žetvi kao i onemogućavanja osipanja semena .Važan uslov pri izboru zemljišta je odsutnost korova na proizvodnoj površini,  jer zakorovljene površine umanjuju prinos semena u narednoj godini.U rejonu intenzivne ratarske proizvodnje (do 500 m n.v.) najpodesnije su ravnije površine, zaklonjene od jakih vetrova, na plodnim dubokim zemljištima. Moguća je uspešna proizvodnja semena ježevice i francuskog ljulja na visini od 1 450 m nadmorske visine. 

Kad je u pitanju izbor preduseva,  najpovoljniji predusevi za proizvodnju semena trava su okopavine (krompir,kukuruz,suncokret) može se koristiti kao predusev i lucerka,deteline pa i strna žita.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.02.2024.

TESTIRANJE KLIJAVOSTI SEMENA

12.02.2024.

Nabavka sertifikovanog semena nije uslov za podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru

30.01.2024.

Subvencije za kupovinu semena

10.10.2023.

ZNAČAJ SETVE DEKLARISANOG SEMENA

01.06.2023.

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: Pehar i pet medalja

10.10.2022.

Selekcionisanje i zaštita semenskog materijala strinih žita

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca