Setva lucerke krajem leta

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim sistemom. Na ovakvom zemljištu lucerka razvija dubok i razgranat korenov sistem, što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Zahteva srednje teška zemljišta, neutralne reakcije tipa černozem, livadske crnice, gajnjača, aluvijum.

Za gajenje lucerke su podesna zemljišta sa reakcijom pH 6,6-7,5. Optimalna pH vrednost može da varira u zavisnosti od zbijenosti, sadržaja humusa i drugih hemijskih osobina zemljišta.

Osnovnu obradu obaviti na 35-40 cm ili uraditi kombinaciju podrivanja i oranja i površinsku pripremu zemljišta kako bi bilo dovoljno vremena da se zemljište slegne do setve. Predsetvena priprema zemljišta je važna agrotehnička mera za obavljanje kvalitetne setve. Ovom merom dovodimo setveni sloj u stanje sitno mrvičaste strukture. Površinski sloj mora biti slegnut , jer se samo na takvom zemljištu može obaviti kvalitetna setva, s rasporedom semena na potrebnu dubinu (1-2cm). Ove godine kvalitetnu setvenu pripremu obaviti početkom avgusta.

Đubrenje lucerke u letnjem roku isto je kao i u prolećnoj setvi. Preporučuje se da količina fosfora u zasnivanju lucerišta bude 100-150kg/ ha, a kalijuma 60-100 kg/ha. Potrebno je dodati malu količinu azotnih hraniva (30-50 kg N/ha).

U zasnivanju lucerke preporučuje se primena NPK mineralnih đubriva formulacije 10:30:20 u dozi 500-600 kg/ha sa osnovnom obradom, a 200 kg/ha u predsetvenoj pripremi. Na srednje obezbeđenim zemljištima preporučuje se i 240 kg/ha fosfora i 200 kg/ha kalijuma. Dve trećine treba primeniti sa osnovnom obradom,  a 1/3 u predsetvenoj pripremi.

Primena organskog đubriva takođe povoljno utiče na bolje zasnivanje lucerišta samo ako je unet u predhodnoj vegetaciji.

Lucerište zasnovano do kraja avgusta može da razvije korenov sistem do 1m u dubinu pa je narednog proleća lucerka dobro ukorenjena, brzo raste i daje redovne prinose krme već u prvoj godini iskorišćavanja.

Sve navedene rokove ove godine posebno iskoristiti u atarima gde predhodni usev nije uspeo iz bilo kojih razloga.

Autor: Dobrivoje Popović

Izvor: Domaćinska kuća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *