Kako pomoći životinjama

Ilustracija: svinje i prasići, foto. Svetlana Kovačević
Ilustracija: svinje i prasići, foto. Svetlana Kovačević

Neumerena upotreba antibiotika u stočarstvu je veoma opasno ali probiotici na domaći način mogu pomoći uzgajivačima. Postavlja se pitanje: šta mogu proizvođači učiniti da poboljšaju ekonomsku (zootehničku) efikasnost proizvodnje, a da ne budu zavisni od preskupih probiotika inostranog porekla.

U živinarstvu, na 100 litara vode za napajanje, uspite, u medikator, 1 litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4% ukupnih kiselina.

– U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, trudite se da grlo češće, u napoju, dobije npr. kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.

 Za sitniju svinjarsku i živinarsku proizvodnju interesantno je davanje grlima kukuruzne prekrupe koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Npr.uzmite 50 grama pekarskog kvasca, razmutite ga u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavite pola sata da počne da nadolazi. Potom, ulijte ovu tečnost u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promešajte, dolijte još malo mlake vode po potrebi, te ostavite preko noći da fermentira i sledećeg jutra higijenski ponudite svinjama i živini. Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja. Broj, odnosno, učestalost davanja ove hrane grlima, samostalno će odrediti stočar prema stečenom iskustvu i prema broju životinja koje ima.