Muku muče voćari

Sa raznim nedaćama ovog proleća uhvatili su se u koštac i proizvođači trešanja i višnja. Ali, za razliku od malinara oni nemaju priliku da kukaju, niti kome da se požale. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika trešnje i višnje rodile su upola manje nego prethodne godine u Topličkom kraju. Nešto je bolja situacija u voćnjacima višanja u prokupačkoj oblasti, ali ni približno kao prošle godine,  kada su se voćnjaci crveneli od roda.

Na kasne prolećne mrazeve i obilne majske kiše koje su uticale na prinos i pucanje plodova voćari nisu mogli da utiču, ali su ih, kako kažu, dotukli problemi nastali sa reeksportom voća. Proizvođači trešanja  ove godine muku muče sa plasmanom robe i njenom otkupnom cenom.

„Imali smo velikih problema oko otkupne cene, imamo mešetarenje za Rusiju, otkupljivače koji mogu da kupuju samo robu za hladnjače od 500 tona pa na više. Prosečna otkupna cena – 150 dinara. To je proizvođačka cena bez amortizacije, mehanizacije koja znate koliko košta, pa troškovi berbe koji su u proseku oko 55, 60 dinara po kilogramu. Kada se sve sabere jasno koliko ostaje od zarade“ – kaže za Prvu televiziju Nebojša Mladenović iz Zaklopače i dodaje:

„Postoje nekoliko preduzeća izvoznika, ja ne znam odakle su oni i gde se nalaze, gde su prepakivali robu, radili neke malverzacije za Rusiju koja je bila, da kažemo naša majka sirotinjska. Zbog njih i mi smo se našli u problemu da ne možemo da izvozimo za Rusiju, a ako nema izvoza ne može da se postigne ni cena“.

Računica kaže da bi cena trešanja u zavisnosti od sortimenta trebalo da se kreće od 180 do 240 dinara po kilogramu kako bi njena proizvodnja bila isplativa. Delimičan spas ove godine, veli Mladenović, došao iz Bosne i Hercegovine.

„Ljudi iz BiH su došli i plaćali 180 do 200 dinara po kilogramu. Da njih nije bilo mi bismo sada pasli travu“.

Mladenović ne krije ogorčenje što zbog manjeg broja ljudi trpe svi ostali.

„Zbog tih mešetara prošle godine je zaustavljen izvoz koštičavog  voća u Rusiju. Takvi ljudi uništavaju nas voćare i tome mora da se stane na put.“ U još goroj poziciji su proizvođači višnje. Početna otkupna cena na početku sezone branja bila je 50 dinara po kilogramu. Kako kažu, to je potpuno neisplativo. Bolje im je da ostave višnje na grani da istrule, bar neće morati da plaćaju berače.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.04.2024.

Kako do krupnijeg ploda borovnice

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca