Nedimović: Cene će se stabilizovati

Ministar Nedimović, fotografija: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Ministar Nedimović, fotografija: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je najvažnija stvar u stočarstvu da ljudi imaju zemlju za svoje farme.

„Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare – goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor. Napravili smo iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana samo zato što su se gajile monokulture.

Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu mi ćemo je valorizovati. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri, četiri meseca i svako će imati pravo da kaže šta misli.

Cena mesa između 150 i 160 dinara je u redu. Imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine, a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu svinjskog mesa za Kinu napravili smo ozbiljan posao“, rekao je prilikom ove posete Severnobačkom okrugu ministar Nedimović.