Kada je plod kajsije spreman za branje

Ilustracija: kasije, foto: Agropress
Ilustracija: kasije, foto: Agropress

Sezona zrenja i berba kajsije još traje. Plod se bere kad je prijatan za jelo, i deluje osvežavajuće. Zrelost plodova se ispoljava promenom boje pokožice, mirisom i ukusom koji su svojstveni kajsiji kao i lakom otkidanju plodova.

Plodovi se beru ujutru, dok nisu još zagrejani ,i uveče kad se rashlade od dnevne toplote.Preporučuje se berba sa peteljkom jer se na taj način manje kvare.

Radi stavljanja u promet kajsije se po kvalitetu razvrstavaju: -klase : ekstra, I i II.
U klasu ekstra razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti kajsija, dobro razvijeni, brižljivo obrani, dovoljno zreli i bez ikakvih nedostataka.
Kajsije klase ekstra moraju biti ujednačene po obliku, boji i veličini, s tim da prečnik ploda mora iznositi najmanje 40 mm.

Kada je plod kajsije spreman za branje 1
Ilustracija: kasije, foto: Agropress

Klasa I obuhvata plodove kajsije koji su po obliku, krupnoći i boji pokožice tipični za sortu i proizvodno područje, s tim da prečnik ploda mora iznositi najmanje 30 mm.

U klasu II razvrstavaju se plodovi kajsija koji zadovoljavaju minimalne uslove kvaliteta i veličine ploda najmanje 25 mm u prečniku.
Kajsije klase ekstra pakuju se slaganjem: u srednje otvorene plitke letvarice, složene plitke letvarice , zatvorene kabinetske sanduke , otvorene plitke letvarice .
One se moraju pakovati pažljivo slaganjem samo u jednom sloju, s tim što plodovi moraju biti odvojeni jedan od drugog odgovarajućim materijalima, sa čistom hartijom kao ulošcima.
Kajsije klase I i klase II pakuju se u srednje otvorene plitke, složene plitke letvarice i otvorene plitke letvarice Mogu se pakovati i u dva sloja, s tim da se između slojeva stavi talasasta hartija ili hartija za pakovanje. Kajsije klase I i klase II mogu se pakovati i nasipanjem, bez slaganja, s tim da u jedinici ambalaže ne sme biti preko 8 kg plodova klase I i 10 kg plodova klase II.