Zašto je dobar kordiceps

Ilustracija: gljiva korpiceps, foto: pixabay.com. autor: Siwon Lee

Cordyceps sinensis je jedna od najpoznatijih medicinskih gljiva u kineskoj tradicionalnoj medicini. Ima preko 400 vrsta ove gljive a dve su posebno izražene.   Spada u najvažnije  lekovite  gljive, čija su  brojna lekovita svojstva znana.

Više od 1200 godina u Kini se primenjuje  kao sredstvo za preventivu zdravlja. Kineski lekari su govorili da kordiceps pomaže ljudima u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Kod nas je dostupna Cordyceps sinensis.

 

Kordiceps je izuzetno bogatog nutritivnog sastava. Sadrži veliki broj makro i mikro elemenata, enzima, 18 aminokiselina (sve esencijalne aminokiseline), brojne antioksidanse – beta karoten, vitamine E i C, selen i cink, koenzim Q10 i minerale (P, Mg, Fe, Ca, Na, K, Mn, Cu, Zn, S).

U kordicepsu se nalazi 77 mikro i makro elemenata, više od 80 tipova fermenata, nezamenljive aminokiseline, nezasićene masne kiseline i td. Tu su prisutni jednako vitamini i minerali neophodni za čovekovo zdravlje.

Kordiceps čuva zdravlje srca, lek je za aritmiju, tahikardiju, usporava starenje organizma, pomaže kod održavanja nivoa šećera u krvi, ublažava upale, ima antikancerogene efekte.