Šta se gaji kao drugi usev

Ilustracija: transport rasada, foto: G.Đ.

Kupusnjače se često gaje kao drugi usev. Proizvodnja rasada počinje za kupus u junu,  a za ostale vrste početkom jula. Za proizvodnju rasada karfiola setva počinje početkom jula,i to sukcesivno kako bi se produžila berba.Rasad stiže za mesec dana,  rasađuje se krajem jula ili početkom avgusta na otvoreno polje, a ruže počinju da se formiraju krajem septembra.

Kelj je po biološkim karakteristikama,  sličan ostalim kupusnjačama, najviše karfiolu.Odlično podnosi i visoke i niske temperature, tako da se može proizvoditi cele godine.Seje se početkom jula u otvorene leje, rasađuje krajem jula,a berba počinje u oktobru.

Kelj pupčar je odličan izbor za jesenju i zimsku proizvodnju i potrošnju jer dobro podnosi mrazeve, čak i do – 10 C.Gaji se iz rasada, ali može uspešno da se proizvede i derektnom setvom semena.Za zimsku potrošnju rasađuje se početkom jula.Zbog duge vegetacije sadnja ne sme da kasni , jer u suprotnom plodovi, glavičice ostaju sitni i nekvalitetni.

Brokoli daje najbolje rezultate na plodnim zemljištima sa visokim sadržajem organske materije.U plodoredu dolazi na prvo mesto, a za jesenju proizvodnju najbolji predusev su strna žita, posle kojih se zaorava stajnjak.Od ostalih kupusnjača se razlikuje po tome što zahteva niže temperature, ali je osetljiv na niske temperature i jake marazeve.Da bi se formirala lepa ruža potrebno je češće zalivanje posle rasađivanja.