Zašto je dobro piti kozje mleko

Ilustracija: mleko, foto: pixabay

Postoje dokazi da je koza bila prva životinja koju je čovek koristio za dobijanje mleka. Mleko koza je visokovredna namirnica koja je po sastavu slična kravljem mleku, ali znatno probavljivija. Bogato je vitaminima i mineralima. U većini zemalja koze se smatraju mlečnim životinjama, a Švajcarska se smatra kolevkom mlečnog kozarstva.

Laktacija koza po pravilu traje od 200 do 300 dana i u tom periodu koze daju mleka 10 do 20 puta više od svoje telesne mase. Laktacija ne bi smela trajati manje od 240 dana, a na nju utiču rasa, ishrana, starost, vremenske prilike, zdravlje, način muže i sezona jarenja. Nakon jarenja postepeno se povećava proizvodnja mleka koja je najveća u 2 i 3 mesecu laktacije, a zatim mlečnost opada.

Nakon 8 do 10 meseci od početka laktacije proizvodnja mleka se smanji do te mere, da se može obaviti zasušenje i priprema za naredno jarenje. Koze koje se prvi put jare imaju znatno manju mlečnost, a svakim narednim jarenjem dolazi do povećanja u proizvodnji mleka i ona je najveća između 4 i 7 godine. Na mlečnost koza utiče i broj jaradi. Koza koja ojari dvojke daje i više mleka. Najpoznatije rase koza za proizvodnju mleka su: nubijska, lamančanska, alpska, oberhasli, togenburška i sanska rasa.

Ilustracija: alpino koza, foto: S.K.
Ilustracija: alpino koza, foto: S.K.

Preporučuje se upotreba kozjeg mleka kod dece jer izgrađuje zube i kosti, ali i kod odraslih kao prevencija osteoporoze.

Kozje mleko obnavlja kosti, pomaže kao prevencija u obnavljanju jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, a takođe i popoljšava i rad bubrega. Ono se preporučuje i ljudima koji boliju od anemije izazvanje nedostatkom gvožđa.

 Kozje mleko sa kojim se ispravno i higijenski postupa nema neprijatan ukus i miris. Zbog svih svojih dobrobiti, kozje mleko bi se svakako trebalo piti redovno.

Veoma je korisno piti kozje mleko za pluća – Za početak, poseban fokus treba staviti na lečenje i zaštitu disajnih puteva i organa od brojnih bolesti. Pre svega, treba znati kako se u kozjem mleku nalazi i fluor – snažan antiseptik, koji aktivira rad belih krvnih zrnaca.

Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem.

Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želucem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.