Kako da praziluk dobro uspeva

Ilustracija: praziluk, foto: pixabay.com, autor: Alexas

Praziluk  ima umerene potrebe za toplotom i najbolje raste u jesen, kada su temperature između 15 i 20 stepeni. Praziluk ne može da se gaji bez navodnjavanja, zaliva se i do dvadeset puta u toku vegetacije. Zahteva plodna zemljišta i najkvalitetniji je praziluk proizveden u rečnim dolinama. Najbolje je ako se gaji iz rasada,  koji se seje krajem marta ili početkom aprila, a rasađuje se početkom jula, izuzetno i u septembru. Gaji na parcelama na kojima je bila zelena salata jer je ona dobar predusev.
Praziluk je povrće koje ima na početku vegetacije velike zahteve. Zemljište se posle uklanjanja predhodnog useva pođubri stajnjakom, poore i treba da odstoji 7-10 dana.Pre rasađivanja se obilno zalije.

Ilustracija: praziluk, foto: pixabay, autor:

Sadi se u trake od po pet redova u niske leje, ili brazde u zavisnosti od načina zalivanja.Kvalitetan rasad treba da ima tri-četiri prava lista i čvrsto lažno stablo debljine olovke.sadi se ručno , sadiljkama, najčešće na razmak 20×20 ili 25×15 cm.

U slučaju da se sadi u brazde , predhodno treba „izvući“ brazde, jer se u njih rasad sadi do zelenih listova.Najvažniji posao je zagrtanje, da bi se dobilo što duže i kvalitetnije belo stablo.

Praziluk je  odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti. Pored toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.