Kako sačuvati svežinu povrća

Ilustracija: berba povrđa, foto: Agropress

Pravilna i blagovremena berba povrća čuva svežinu .Kašnjenje sa berbom znači smanjenje prinosa i kvaliteta.Gubitak 30-50 % od ukupno proizvedenog povrća .

Neophodna je dobra organizacija proizvodnih površina .Vreme berbe zavisi od vrste i sorte, od mogućnosti naknadnog dozrevanja , daljine tržišta odnosno dužine transporta .Optimalna zrelost za ubiranje nije konstantna jer zavisi od vrste i sorte.

Berba može biti u tehnološkoj i transportnoj ili fiziološkoj botaničkoj zrelosti.

Berbu povrća treba obavljati ujutru nakon opadanja rose ili predveče.

Način berbe može biti ručno , mehanizovano i ručno-mehanizovano. Bilo koji način berbe da se primejuje neophodno je voditi računa da se plodovi što manje gnječe i mehanički oštećuju, kao i o higijeni berbe i nakon berbe. Berba plodova i transport su najkritičnije tačke u procesu proizvodnje za kontaminaciju proizvoda. Iz tih razloga obavezno je pranje i dezinfekcija ambalaže-gajbica pre početka berbe i održavanje tokom berbe. Gajbice sa plodovima prilikom berbe ne vući po zemlji, obavezno ispod gajbe nositi postolje ili gajbu koja je obeležena i služi samo za tu namenu.

Higijena berača je veoma značajna i podrazumeva obavezno pranje ruku čistom vodom i sapunom(pre početka berbe, posle svake pauze, brisnje papirnim ubrusima. Ako se koriste rukavice za berbu (što je poželjno) koristiti neoštećene, čiste rukavice .

Šta se dešava sa svežim proizvodom nakon berbe?

Nakon berbe se mogu javiti sledeći procesi

  • Smanjenje mase
  • Narušavanje teksture ploda
  • Promene u ukusu i izgledu (boja, povećan sadržaj šećera, smanjenje kiselosti )
  • Pojava povreda (prikrivene povrede ,štete od mikroorganizama )
  • Tretman plodova povrća nakon berbe

Cilj tretmana nakon berbe je da zaustavi ili bar uspori neizbežne promene na povrću da bi kupcu obezbedili koliko god je to moguće sličniji izgled i ukus , kao kad je ubran proizvod , visok kvalitetproizvoda i svežina za potršača .