Šta sa breskvama posle berbe

Plodovi breskve nisu preporučljivi za duže čuvanje zbog svog hemijskog sastava , mogu se sačuvati samo na kraći period. Plodovi se relativno kratko mogu čuvati u hladnjačama na temperaturi od 0º C i pri relativnoj vlažnosti od 85%. Pod ovim uslovima mogu se čuvati do 5 nedelja. Dužim čuvanje plodovi gube svoj svojstveni miris i ukus.Veoma često dolazi do promena najpre oko koštice a kasnije postepeno prelazi i na boju mesa koja postaje tamnija , a neretko dolazi i do samog kvarenja . Zbog toga breskve iz hladnjače treba izvlačiti dok su one još čvrste i poseduju svežinu a to je obično 2 do 3 nedelja nakon čuvanja.

Ilustracija: breskve, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: breskve, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Odmah po berbi, u najkraćem mogućem roku, plodove breskve treba transportovati do hladnjača, vodeći računa da prilikom transporta ne dođe do oštećenja istih. Kada breskva stigne u hladnjaču, vizuelno treba pregledati plodove, izvršiti klasiranje, odvojiti oštećene plodove od zdravih. Pažljivo treba odvajati plodove koji se razlikuju po boji, veličini i obliku. Prilikom klasiranja i pregleda posebno voditi računa da se plodovi mehanički ne odštete. Kada se plodovi razvrstaju prstupa se njihovom hlađenju.

Plodovi breskve se rashlađuju hladnom vodom ili vakuum hlađenjem. U zavisnosti od vremena koje je potrebno da protekne između rashlađivanja i pakovanja, različita je i temperatura hlađenja. Ako se pakovanje obavlja u roku od 24h, hlađenje se vrši na temperature od 5-10º C, u suprotnom hlađenje se vrši na temperaturi od 0º C. Veoma je važno da se postigne zadovoljavajuća brzina hlađenja plodova, pogotovo kod sorti koje su podložne unutrašnjem slomu, odnosnu tamnjenju mezokarpa oko koštice. Za takve sorte preporučuje se da se hlađenje na temperaturu oko 0°C obavi za najduže 8 sati.

Nakon pakovanja u ambalažu za prodaju plodovi se ponovo hlade, jer se u toku pakovanja ponovo zagreju. Većina sorti breskve uspešno se čuva na temperaturama -1 do 0°C. Tačka smrzavanja u zavisnosti od sadržaja suve materije kreće se od -3 do -1,5°C.

Relativna vlažnost vazduha u skladištu treba da bude 90-95%.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.03.2024.

Kako zaštititi breskve i nektarine

18.05.2023.

Aj berem grožđe, biram tamjaniku

23.03.2023.

Šta su to kombinovani voćnjaci

11.08.2022.

Berba i transport šljiva

11.07.2022.

Berba u 2022. godini

01.07.2022.

Berba i čuvanje voća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca