Sporazum sa rusima u oktobru

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: S.K.
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: S.K.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će Srbija u oktobru sa Rusijom potpisati sporazum koji se odnosi na fitosanitarnu oblast.

Nedimović je za portal Hepi televizije rekao da je sastanak sa ruskim ministrom poljoprivrede, zakazan za 28. avgust u Rusiji, pomeren za oktobar zbog održavanja velike manifestacije „Zlatna jesen“ u toj zemlji.

Srbija će, dodaje resorni ministar, verovatno imati status partnera na ovoj manifestaciji.

Govoreći o problemu afričke kuge svinja u Srbiji, Nedimović je rekao da je reč o virusu koji može da se prenese na hiljadu načina, ali da ono što je važno, virus ne može da se prenese putem vazduha i nije opasan u tom smislu.

Međutim, objašnjava, virus se može preneti putem hrane u kojoj se nalazi meso zaraženih svinja. Podsetio je da je virus afričke kuge 2006. godine stigao u Gruziju, a da je meso zaraženih svinja završilo na jednoj lokalnoj deponiji u toj zemlji.

Nedimović takođe podseća da se u pojedinim zemljama u našem okruženju ovaj virus nalazi već dve i po do tri godine, a da su dva osnovna načina za borbu protiv afričke kuge svinja, preventiva i poštovanje nauke, odnosno struke.