Ko mora da se upiše u Vinogradarski registar

Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar je zakonska obaveza svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu, a imaju više od 10 ari pod vinovom lozom.

Takođe, ovu obavezu imaju i vinogradari čiji je vinograd manji od 10 ari, a svoje grožđe stavljaju u promet. Upis u Registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice na obrascu VV1 (Zahtev za upis u Vinogradarski registar) nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ prema sedištu proizvođača grožđa- pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa – fizičkog lica. Kancelarije su smeštene u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu , Aleksandrovcu, Negotinu i Nišu.

Ilustracija: vinograd, foto: Svetlana Kovačević

Proizvođači grožđa su dužni da, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, svake godine posle berbe, a najkasnije do 15. novembra, Ministarstvu poljoprivrede prijave promene podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela. Prinos grožđa se prijavljuje na VV1 obrascu. Na istom obrascu se podnosi i zahtev za promenu podataka u Vinogradarskom registru, promene podataka o proizvođaču grožđa, promene podataka o vinogradarskim parcelama. Sve promene podataka upisanih u Registar prijavljuju se u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Lice koje podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za proizvodne zasade vinove loze mora da bude upisano u Vinogradarski registar za parcele za koje se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.04.2024.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

03.04.2024.

Jedna od najprestižnijih vinskih manifestacija u Srbiji biće održana 5. i 6. aprila u Kragujevcu

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca