Koji su to najbolji srpski sirevi

Ilustracija: sirevi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: sirevi, foto: Svetlana Kovačević
Portal TasteAtlas napravio je listu 670 najboljih sireva na svetu, a na toj mapi našla se i Srbija. Naime, Srbija ima tri svetski poznata sira – Miročki, Pule i Šarski sir.
Miročki sir dolazi sa planine Miroč i pravi se samo u oblasti Đerdapa, a smatra se najbližim rođakom čuvenom halumi sira. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mleka, a ponekada se u njegovu teksturu dodaju kravlje i ovčije mleko. Priprema miročkog sira je jednostavna jer pravi ukus dobija tek kada ga grilujete i potopite u slanu vodu. Ne može da se istopi, prenosi portal tamodaleko.co.rs.
Nekada se smatrao vrhunskim delikatesom dok nije počelo sve više ljudi da ga konzumira, pa samim tim eksperimentiše. Kada se griluje, njegova spoljašnost postaje krckava, a unutra je zbog nemogućnosti da se istopi i dalje mek. Najbolje se slaže uz čeri-paradajz, med, belo vino i salatu.
S druge strane, sir Pule koji dolazi iz Nacionalnog parka Zasavice smatra se jednim od najskupljih svetskih sireva i pravi se od magarećeg mleka zbog čega je unikatan i redak. Potrebno je čak 25 litara mleka da bi se dobio  kilogram ovog sira, a magarica može da proizvede dnevno samo 200 ml mleka po jednoj muži.
Zato ih muzu tri puta dnevno. Ovaj sir ima samo jedan odsto mlečne masti, ali i antialergijska svojstva. Kilogram ovakvog sira obično košta 1.000 evra, ali Pule dostiže cijenu između 3.000 i 5.000 evra.
Treći sir na ovom spisku je čuveni Šarski sir koji dolazi s prostora Kosova i Metohije, odnosno sa Šar planine, prenosi portal, a objavljeno je na sajtu Ekapije.