Spoj slikarstva i pčelarstva

Ilustracija: Srbijanka Rafailovič. foto: Goran Đaković
Ilustracija: Srbijanka Rafailovič. foto: Goran Đaković

Porodica Rafajilović na svom imanju u selu Tulež kod Aranđelovca ima tridesetak pčelinjih društava. Ono što ih razlikuje od ostalih je to što svaka košnica oslikana rukom Srbijanke Rafajilović. Ona sa svojim suprugom i sinom održava imanje i pčelinjak. „Kod nas su se svi nekako srodili. I ove kokoške koje šetaju dvorištem pa i pčelinjakom nisu problem. Što se tiče košnica ideja da ih oslikam potekla je iz činjenice da svaka pčela ima svoju košnicu i potrebno je da je pronađe kada se vraća u nju. Sada kada su košnice oslikane sigurna sam da im je lakše da se snađu“ kaže za Agrobiznis Srbijanka.
Ovaj pčelinjak koji vam predstavljamo nalazi se u srcu Šumadije na tromeđi između Lazarevca, Sopota i Aranđelovca od kog smo udaljeni 28 kilometara tako da je Tulež praktično poslednje selo na teritoriji ove opštine.
Srbijanka je svoje imanje proširila kupovinom od braće i vratila se u svoje rodno selo. Ona kaže da na imanju ima još dosta da se radi ali joj oslikavanje košnica predstavlja zadovoljstvo „Bez ljubavi nema uspeha u bilo kom poslu pa ni u pčelarstvu. Moji preci su takođe bili pčelari. Osam godina se bavim pčelarstvom i od početka oslikavam košnice. Smatram da je različita boja košnica prednost i pčela treba da je prepozna kao svoju“ dodaje Srbijanka.

Ilustracija: pćelinajk, foto: Goran Đaković

Na pojedinim košnicama se nalaze i imena za koja nam Srbijanka objašnjava da su imena njenih unuka. Rafajiloviće smo posetili dan uoči selidbe pčela u Banatske Karlovce. Srbijanka inače nije oduševljena time što mora da seli košnice ali je ovaj potez iznuđen jer je tokom proleća bilo loše vreme tako da je i paša bila loša. „ a ovu selidbu radim jer želim da pčele sakupe dovoljno hrane za zimski period i ne bih da ih dohranjujem tokom letnjeg perioda“ kaže nam Srbijanka koju smo inače upoznali na sajmu etno hrane u Beogradu gde je predstavljala svoj proizvod poznat od davnina „Muljani med“. Zapravo se u ovom medu nalaze svi važniji proizvodi pčele poput polena, perge, voska, matičnog mleča i naravno meda.
Ona planira da u saradnji sa hemijskim fakultetom uradi detaljnu analizu ovog proizvoda kako bi se i stručno pokazalo koliko je ovaj proizvod vredan odnosno kvalitetan. „Planiram da ubuduće pakujem proizvode u teglice od 200grama. Inače sam ubeđena da med nije najvažniji proizvod pčela jer na ovaj način upravo pokazuju da možda njega ima najviše ali drugi proizvodi su možda značajniji, kvalitetniji i ekonomski interesantniji“ dodaje ova vredna žena.
Ako bismo analizirali umetnički rad ove pčelarke sigurno bi potrajalo jer na košnicama su prisutni različiti motivi uz cvetove, životinje, različit kolorit i svaka košnica predstavlja unikat.