Ima samo 16 godina a veoma je uspešan

Ima svega 16 godina a već je iskusan poljoprivredni proizvođač. On sa porodicom obrađuje 15 hekatara zemlje. Od toga zasejao je ove godine 3,3ha uljane repice, 3,5ha pšenice, 6ha kukuruza, 2ha trave. Od prošle godine Mihajlo Đokić mladi poljoprivrednik iz Male Vranjske ima i jagode na površini 30 ari. Kako nam je rekao, za ovu godinu planira da proširi proizvodnju na 80 ari. Zadovoljan je kako je jagoda rodila ove odine uprkos problemima sa vremenom jer je bilo kišno proleće. Bilo je oko 250 grama po živiću, sorta je Kleri. Značajne količine „obrao“ je rani mraza.

„Što se tiče agrotehničkih mera u uljana repici sam primenio đubrenje sa NPK-ENTEC i PATENTKALL, KAN-Lincer, a za zaštitu sam uzeo Flupisor protiv ukolisnih i Lontrel za širokolisne korove, uz njih primenio sam Nurel D protivn sjajnika. Kada je reč o pšenici koristio sam za đubrenje NPK- MAP i KAN dva puta, a protiv korova smo primenili Palas. Uz sve ovo išla je primena insekticida i fungicida. Za kukuruz išao sam pre setve sa Ureom, posle setve KAN i prskanje je rađeno Adengom od Bayer-a“ reče nam mladi poljoprivrednik Đokić u tri rečenice kompletnu primenu đubrenja i zaštite i dodaje: „Za jagode sam koristio različite preparate za zaštitu i KSC đubriva. Planiram da za koju godinu povećam proizvodnju na 3 hektara“.

Završena je žetva pšenice sa prinosom 5,7 tona po hektaru što se može reći da je dobro za ovu godinu, ali je prinos uljane repice  bio loš svega 2,7 t/ha.

Mihajlo je inače iz šabačkog seča Mala Vranjska, kaže nam da je selo lepo i mirno, ali u lošem stanju su putevi. Selo ima 600 domaćinstava u selu, kao i u mnogim i ovde mladi napuštaju svoja rodna mesta. Sele se u gradove, ili napuštaju Srbiju.

„Nemam oca, poginuo je kad sam imao 6 godina. Živim sa stricem, babom, majkom i bratom. Brat ima je stariji, ima 19 godina. Želja nam je da radimo poljoprivredu, da nastavimo tradiciju, a prvenstveno da ostanemo u našem rodnom mestu. Počeo sam da radim sa 12 godina.“

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.10.2023.

Za mladog poljoprivrednika nagrada milion dinara

14.07.2023.

Kakvi su rezultati žetve?

03.07.2023.

Mladim poljoprivrednicima 28 miliona dinara

03.04.2023.

Svi podsticaji na jednom mestu

17.09.2022.

Izabrano najbolje poljoprivredno gazdinstvo i tri mlada poljoprivrednika

23.08.2022.

Dragana Ivetić, ponos porodice a i sela

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca