Iz lokalnog budžeta izdvojeno 9,5 miliona dinara

Ilustracija: koze, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: koze, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Danas je 180 poljoprivrednika u Novoj Varoši potpisalo ugovore za podsticajna sredstva. Ove godine iz lokalnog budžeta za poljoprivredu izdvojeno je 9,5 miliona dinara.

„Našim domaćinima raspodelili smo sredstva u iznosu od 6,5 miliona dinara, dok je 2,5 milion opredeljeno kroz podsticaj i pomoć za veštačko osemenjavanje muznih krava. Iznos od milion dinara iskorišćen je za plaćanje kamate, kako bi proizvođači mogli beskamatno da uzmu kredite kod banaka”, rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

On je dodao da je dugogo godina bio odbornik u lokalnom parlamentu i da se seća i kada se novac za subvencije delio po bojama partijskih knjižica, što danas nije slučaj.

 

„Ne pripadam ni jednoj partiji niti ću, i ljude uglavnom delim na dobre i loše. Ovo nije jedini način lokalne samouprave da pomagne svojim građanima. Zna se koliko činimo za sve mesne zajednice i sela, koliko sportskih terena se za ove tri godine i koliko puteva uradilo, što ćemo nastaviti i do kraja građevinske sezone. Varoš menja izgled, jer imamo kapitalne investicije. Rekonstruiše se osnovna škola posle 50 godina čija investicija iznosi 490 miliona dinara, gradi se trg vrednosti 60 milona, koji nikada nije postojao a rekonstruišu se i gradske ulice. Jedino radovi na putu od Branoševca do Zlatara teku sporije, ali će do jeseni najkasnije proleća biti završeni. Sve što smo obećali smo započeli, sem vodosnabdevanja Božetića gde radove očekujemo 1. oktobra. Nekada se za naš kraj nije ni znalo da postoji, a vidite koliko danas država ulaže u nas i misli o nama”, kazao je Vasiljević.

 

Radenko Ilić iz sela Akmačića poljoprivredom se bavi 70 godina, a danas kao penzioner drži 11 koza.

„Nekada je bilo veliko siromaštvo, a danas treba da se daje više subvencija kako bi se poljoprivreda uzdisala”, rekao je Ilić.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *