Prihrana u septembru

Ilustracija: pčelinjak Đurđić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčelinjak Đurđić, foto: Domaćinska kuća

Ne zaboravimo da se prihranjivanje u septembru – za dopunu zimske zalihe hrane – sme obaviti isključivo onda ako je zbog oskudice hrane doveden u pitanje opstanak društva. Ovo prihranjivanje mora se uraditi najkasnije do 10. septembra i to sa porcijama od 2,5–3 litra sirupa (1:1). Kasnije hranjenje iscrpljuje zimske pčele a dobijena hrana neće biti poklopljena, uzimaće vlagu iz vazduha i time se razređivati. Može doći do alkoholnog vrenja što šteti pčelama.
Imajmo u vidu da je društvima za zimovanje – računajući od 15. avgusta do prvog prolećnog unosa – potrebno 18–20 kg zimske hrane (zajedno sa oko 1–2 kg polena). Minimalna količina hrane kojom se može zazimiti pčelinje društvo je oko 12 kg hrane, ali u tom slučaju već sredinom februara moramo dodati pogaču što opet pre vremena iscrpljuje zimske pčele.

Kod dopunskog hranjenja, od jednog litra sirupa 1:1 (sadrži 0,62 kg šećera) posle prerade dobijamo svega od 0,4–0,5 kg meda. Ostalo je utrošeno na preradu i hranjenje legla. Što je manje legla, efikasnije se povećava zaliha.
U septembru – ukoliko nema unosa – je dobro ako nadražajno prihranjujemo, ali ne više od 0,2 litra svakodnevno, ili 0,3 litra na drugi dan. Nemojmo ni pomišljati da će ova stimulacija ma koliko povećati zimsku zalihu hrane!