Prihrana u septembru

Ilustracija: pčelinjak Đurđić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčelinjak Đurđić, foto: Domaćinska kuća

Ne zaboravimo da se prihranjivanje u septembru – za dopunu zimske zalihe hrane – sme obaviti isključivo onda ako je zbog oskudice hrane doveden u pitanje opstanak društva. Ovo prihranjivanje mora se uraditi najkasnije do 10. septembra i to sa porcijama od 2,5–3 litra sirupa (1:1). Kasnije hranjenje iscrpljuje zimske pčele a dobijena hrana neće biti poklopljena, uzimaće vlagu iz vazduha i time se razređivati. Može doći do alkoholnog vrenja što šteti pčelama.
Imajmo u vidu da je društvima za zimovanje – računajući od 15. avgusta do prvog prolećnog unosa – potrebno 18–20 kg zimske hrane (zajedno sa oko 1–2 kg polena). Minimalna količina hrane kojom se može zazimiti pčelinje društvo je oko 12 kg hrane, ali u tom slučaju već sredinom februara moramo dodati pogaču što opet pre vremena iscrpljuje zimske pčele.

Kod dopunskog hranjenja, od jednog litra sirupa 1:1 (sadrži 0,62 kg šećera) posle prerade dobijamo svega od 0,4–0,5 kg meda. Ostalo je utrošeno na preradu i hranjenje legla. Što je manje legla, efikasnije se povećava zaliha.
U septembru – ukoliko nema unosa – je dobro ako nadražajno prihranjujemo, ali ne više od 0,2 litra svakodnevno, ili 0,3 litra na drugi dan. Nemojmo ni pomišljati da će ova stimulacija ma koliko povećati zimsku zalihu hrane!

Ads code goes here