Ariana Ilić: Konji i jahanje bezuslovna ljubav

Ilustracija: Ariana Ilić, sa svojim ljubimcem, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Ariana Ilić, sa svojim ljubimcem, foto: Domaćinska kuća

Lepe i plemenite životinje dostojanstvenog držanja – konji u Srbiji su najčešće korišćeni za rad i sportska takmičenja sve donedavno, kada je postalo moderno imati konja maltene za kućnog ljubimca.

Jedna od takvih je i Ariana  Ilić, medicinska sestra, inače diplomirani defektolog. Rođena  je u Zagredu, ali od 2006. živi u Meljaku, kod Beograda, i gaji  konje. Žena sa puno, ljubavi prema ljudima, a i prema životinjama. Obožava konje, i svoj život je posvetila njima. Učestrvuje na raznim trkama izdržljivosti. Ima jednog engleskog punokrvnog konja, tri konja kako kaže naša sagovornica koji su u penziji, i kobilicu koja je za školu jahanja.

Ads code goes here

-Obožavam konje, i pre ću kupiti nešto za svog ljubimca nego za sebe ističe Ariana  i dodaje:  Za ishranu konja najveću vrednost ima paša i livadske trave kao engleski ljulj, crvena vlasulja, prava livadarka, lisičji rep, ježevica, mačji repak, italijanski i francuski ljulj i druge trave. Od leguminoza konji najviše konzumiraju lucerku, grašak, grahoricu i crvenu detelinu.  Konjima se zavisno od namene i rase, daju ipak manje količine silaže, najviše 10 kg/dan, uz postupno privikavanje. Držanje konja i konjički sport je skup sport, jer je potrebno puno novca uložiti, i dosta vremena izdvojiti. Ova vredna žena uspeva da radi dva posla i da se posveti konjima.

Ilustracija: Konji na imanju Ilić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Konji na imanju Ilić, foto: Domaćinska kuća

-Engleski punokrvni konj, je konj za galopske trke,ali Ariana sa njim  učestvuje na trkama  izdržljivosti. Ova rasa nastajala je u Velikoj Britaniji tokom 17. i 18. veka. Reč je o toplokrvnom konju poznatom po svojoj agilnosti, temperamentu i pre svega po brzini.

Osnovna namena ove rase je upotreba u galopskom sportu (trke na ravnom i preko prepreka), preponskom jahanju, dresuri, endjuransu (trke izdržljivosti), kao i polu na konjima i tradicionalnom lovu na lisice kao ponos Engleske nacije.

Ariana   se u Zagrebu bavila terapijskim jahanjem, za osobe sa invaliditetom. Održala je i nekoliko seminara u Beogradu, na nagovog supruga Predraga.

Ilustracija; Araina prima jednu od nagrada, foto: Domaćinska kuća

U Požarevcu je osvojila 3.mesto   a uskoro ide u Zagrebu na takmičenje, i to sve o svom trošku.

Prema rečima dobrih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima veoma skupih grla kupljenih u zemljama gde je konjarstvo veoma razvijeno – Engleskoj, Sloveniji, Austriji… Najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su Njumarket u Engleskoj, Baden-Baden u Nemačkoj, Dovil u Francuskoj i Klivelend u SAD. Cena konja koji su u tim ergelama kreće se i iznad 50.000 EUR. Istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male iznose.