Ovo niste znali o ljutoj paprici

Ilustracija: paprika, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paprika, foto: Svetlana Kovačević

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih  za naša lepa osećanja.

Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu.

Ads code goes here

Redovan unos ljute papričice može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice efikasno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Ilustracija: ljuta paprika, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: ljuta paprika, foto: Domaćinska kuća

Poboljšavaju varenje: ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne vari dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobro varenje je ključno za naše zdravlje.

U Italiji je paprika, inače, obožavano povrće. Španci je takođe obožavaju i imaju svoj Institut za papriku, dok u francuskoj postoji Škola za papriku. Španci su uostalom na evropski kontinent papriku i doneli iz Južne Amerike, još u 15. veku. Odatle se proširila svuda, a pravi procvat doživela je u Mađarskoj. Kod nas je takođe omiljena, a najpoznatija je leskovačka paprika.

Paprika i med za mozak

Pomešajte sledeće sastojke:

  • 100g ljute aleve paprike,
  • 100g sveže narendanog đumbira
  • i veća, očišćena, izgnječena glavica belog luka.

Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smešu,

  • dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom.

Ostavite da stoji tri dana uz češće mešanje. Svakog dana uzimajte po jednu kafenu kašičicu ovog meda sa malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimulišu cirkulaciju krvi u mozgu, beli luk razređuje krv, a sve tri biljke normalizuju krvni pritisak.

Ovaj med je veoma koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.