Koja je najbolja temperatura u hladnjačama

Svaka hladnjača razlikuje se po kapacitetu, ekonomskoj funkciji, a svako voće zahteva drugu temperaturu skladištenja.
Hladnjače za voće su idealno rešenje za čuvanje voća. Za svako voće postoje odgovarajuće temperatura  na kojoj se skladišti voće, dužina skladištenja, relativna vlažnost vazduha koja je veoma visoka i dostiže do 95 %. Treba imati na umu da pojedine voćne vrste ispuštaju etilen, koji je često izvor zaraze. Ako takve voćne vrste čuvamo u posebnim prostorijama takve prostorije se moraju češće provetravati.
Jabučasto voće čuva se na temperaturi od 0 do -3 stepena Celzijusa, mada je čuvanje jabuke ispod nule retko. Kruška se čuva na -1 do 0, dunja od -0,5 do 0, a breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja od od 0 do 5 stepena Celzijusa, i čuvaju se mnogo kraće nego jabučaste voćne vrste.
Za jagode, maline i kupine karakteristična je temperatura od -5 do 0 stepena Celzijusa. Bobičasto voće koje se čuva do tri nedelje, kao što su brusnica, grožđe, borovnica i ribizla čuva se na temperaturi od -0,5 do 5 stepeni Celzijusa..
Za male voćare hladnjača znači da mogu da skladište privremeno svoje voće i da sačekaju kompletne količine voća i tržište pa da prodaju svoju robu.
Za velike voćare hladnjača je neophodna kako bi organizovali izvoz i plasirali robu na strano tržište.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

04.03.2024.

Kako zaštititi breskve i nektarine

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca