Ako se odlučite za sadnju oraha ovo morate znati

Ilustracija: orah, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: orah, foto: Domaćinska kuća

Za orahe bujne krošnje, ali i radi mogucnosti primene mehanizacije, razmak između sadnica treba biti veći, 10×8 m. U tom  slučaju će ih na jednom hektaru biti 123. Voćke treba saditi na dovoljnom rastojanju, tako da na jedinicu površine stane najveći mogući broj sadnica, ali da se time ne stvori zasenjivanje koje bi nepovoljno delovalo na prinos. Razmak treba da obezbedi normalan i maksimalan razvitak krune, tako da bude dovoljno osvetljenja, a zatim da stablo ima zadovoljavajući hranljivi prostor.Međutim, u savremenoj proizvodnji oraha sa primenom mehanizovanih procesa odstupa se od tradicionalnog shvatanja da je orah voćka koja zahteva znatno veći prostor nego druge vrste voćaka. Zbog toga pri određivanju razmaka oraha, odnosno  broja stabala po jedinici površine, treba voditi računa o primenjenom stepenu intenzivnosti i gajenju i o nameni proizvodnje.

Naročito voditi računa o činiocima koji utiču na razmak, kao što su podloge, osobine zemljišta, oblik krune, genetsko-biološke osobine sorte i odlika rejona gde se zasad podiže. Izračunavanje broja sadnica po jedinici površine (po ha) vrši se tako što se prvo izračuna površina koju zauzima jedna sadnica, pa se s tom površinom podeli površina jednog hektara. Na primer, razmak između sadnica je 6 x 5 m. Znači, sadnica zauzima površinu od 30 m2. Za površinu od 10.000 m2 biće potrebno 333 sadnice, jer je 10.000 : 30 = 333.( sadnja u pravougaonik ili kvadrat).

Pri sađenju u trougao (šahovski raspored) stane 15 % više sadnica nego sađenjem u kvadrat, odnosno pravougaonik. Tako, na primer, umesto 333 sadnica koliko stane na jedan hektar kvadratnog rasporeda, pri sađenju u trougao staće 383 sadnica.

Zemljiste je najbolje održavati u formi ledine, jer travnato zemljiste vuče mnogo vlage koja je potrebna za pravilan i zdrav rast oraha.Oprašivanje se obavlja vetrom,ali je u zasad potrebno posaditi nekoliko sorata radi stranooplodnje i boljeg podudaranja cvetanja ženskih i muških cvetova.

Na dalje nega oraha se ogleda u đubrenju i održavanju zemljišta, zaštiti od bolesti i štetočina, orezivanju i negovanju krune.