Nedimović: Zakup zemljišta na period od četiri do osam godina

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Serbia organica
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Serbia organica

Poljoprivrednici koji se bave ratarskom proizvodnjom od sledeće godine moći će da zakupe državno poljoprivredno zemljište na period od četiri do osam godina, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Kikindi.

To je obradovalo poljoprivrednike sa kojima je neposredno razgovarao na gazdinstvima Živice Trzića u Mokrinu, Pete Latinovića u Banatskom Velikom Selu i Srete Dragića u Ruskom Selu. Neki od njih su istakli da je problem upravo to što državno poljoprivredno zemljište može da se zakupi samo na godinu dana, pa ih je obradovala ova najava ministra.

– Ova najava ministra je više nego dobra, jer bi nama poljoprivrednicima obezbedila sigurnost i mogli bismo da planiramo proizvodnju. U sadašnjoj situaciji ne može zakupljena zemlja na tako kratak rok da se radi kvalitetno. Potrebno je obezbediti zakup bar na tri, četiri ili pet godina i onda bi se postigla sigurnost za poljoprivrednike i mogli bismo da planiramo. A ako zakup bude čak na osam godina, kako je najavio ministar, to će biti jako dobro, jer će moći da se poštuje i plodored i da se radi kvalitetno – ocenili su braća Milan i Sreto Dragić, koji u Ruskom Selu obrađuju oko 150 jutara zemlje, a deo je u zakupu.

Ponudio sam lokalnoj samoupravi da država obezbedi pola novca za komasaciju, jer ako su veće parcele ima smisla navodnjavati. Pored toga, poljoprivrednicima sam ponudio pola novca za nabavku sistema za navodnjavanje. Mislim da je od države dosta. Kad daješ pola para za nešto, mislim da je to sasvim pristojno. U Banatskom Velikom Selu je komasacija rađena osamdesetih godina, ali je život učinio svoje i posle 40 godina, na osnovu zakona o nasleđivanju, parcele su usitnjene. To je sada ozbiljno sociološko pitanje – objasnio je ministar.