Velimir Stanojević: Novosadski sajam u malom

Ilustracija; Sa otvaranja Sajma u Kruševcu, foto: Opština Kruševac
Ilustracija; Sa otvaranja Sajma u Kruševcu, foto: Opština Kruševac

U Kruševcu je  5. oktobra, održan  XII poljoprivredni sajam, tradicionalna manifestacija koju organizuju nadležne službe Grada Kruševca,  u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom i  Centralnim udruženjem odgajivača goveda simentalske rase.

Učestvovalo je više od 100 izlagača  stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije i opreme, osiguravajuće kuće. Među izlagačima bila je i NLB banka, jedna od vodećih banaka u Srbiji kada je u pitanju poljoprivreda.

Ilustracija: Jedna od šampionki, foto: Danijela Milisavljević
Ilustracija: Jedna od šampionki, foto: Danijela Milisavljević

,, Ovaj sajam je zaista jedan od najboljih  regionalnih sajmova ove vrste u našoj zemlji, i on iz godine u godinu napreduje. Kruševac je centar stočarstva u Srbiji. Kruševljani su vredni poljoprivrednici, ne samo stočari, nego i voćari, povrtari, pčelari, vinogradari, vinari, istakao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, prilikom otvaranja Sajma i dodao: ,, Ministarstvo poljoprivrede će u narednom periodu posebnu pažnju  posvetiti obnovi stočnog fonda, izvozu mesa, i uvođenju visoko kvalitetnih grla, kao i podsticanju voćarstva i vinogradarstva sa akcentom na prerađivačkim kapacitetima. Ministarstvo ima sve više sredstava, da subvencioniše sve veči broj mera. Namera nam je da ojačamo srpsko selo i u tom poslu moramo biti jedinstveni. Svaka godina će biti sve bolja.“

 

Ilustracija: Izložba ovaca, foto: Danijela Milisavljević
Ilustracija: Izložba ovaca, foto: Danijela Milisavljević

Prisutne je pozdravila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Manifestaciji je prisustvovao i državni sekretar Željko Radošević kao i Dragoslav Milutinović, pomoćnik direktora u Upravi za Agrarna plaćanja.

Ilustracija: Štand NLB Banke na sajmu
Ilustracija: Štand NLB Banke na sajmu

Kruševac je kraj poznat po govedarstvu što potvrđuju i nagrade na izložbi.

U okviru Sajma  održana je Treća nacionalna izložba goveda simentalske rase, koja je okupila  više od 100 grla stoke. Održana je   i XIX regionalna izložba u ovčarstvu i kozarstvu na kojoj se predstavilo  više od 200 grla koza i ovaca.

Apsolutna šampionka je krava Lara, Milana Milaković, iz Kolubare Lajkovac. Šampionka u ovoj kategoriji je i grlo Poljoprivredne škole Valjevo.