Zašto čačani kasne sa berbom paprike

Ilustracija: paprika
Ilustracija: paprika, foto: Domaćinska kuća

U poslednjih deset godina u čačanskom kraju, kraj septembar i početak oktobra meseca proizvođači crvene paprike već su završavali berbu.

Ova godina je izuzetak i sada je faktički tek počela berba. Razloga ima više , pre svega dosta se kasnilo prilikom rasađivanja. Planirani termini za rasađivanje su od 25. maja pa do 5 juna , ali izrazito loši, odnosno, kišni period u tom vremenskom intervalu uslovio je da se rasađivanje pomeri za polovinu juna meseca, a kod određenog broja poljoprivrednih proizvođača i nakon 20. juna.

Nakon rasađivanja dolazi do naglog skoka dnevnih temperatura, kao i izuzetno velikih odstupanja tokom sezone u temperaturama, pa smo imali pojavu i da u roku od 24 h razlika u temperaturi  bude i preko 20 stepeni.

Pored toga i neizbalansirano prihranjivanje ( oni proizvođači koji su kasnili sa rasađivanjem pokušali su da nadomeste kašnjenje sa preteranom upotrebom azotnih djubriva u periodu kada nikako to nije trebalo pa je dodatno produžilo sezonu), odnosno, nekontrolisano korišćenje đubriva.

Svakako je sve to uticalo da će se berba produžiti tokom celog oktobra, nravno ako vremenski uslovi budu naklonjeni i nebude mraznih dana.