Malo ulaganja dobra zarada

Ilustracija: pixabay, Autor: Yolanda Coervers

Sirak metlas je industrijska biljka koja se prvenstveno gaji radi metlice sastavljene od dugačkih elasticnih peteljki na cijim vrhovima se nalazi seme. Tokom žetve metlice se sa drskom rućno odsecaju (nožem ili srpom) od ostatka stabla sto je i najteži deo posla. Nakon nekoliko dana sušenja metlica na njivi, seme se vrsilicom skida a ovrsene peteljke se odsecaju i dobija se sirkova slama kao sirovina za sirkove metle. Seme se koristi kao sastojak za stočnu hranu.

Kao biljka nije zahtevna za gajenje. Odličan je predusev za mnoge kulture zato što se biljke nakon skidanja metlica zaoravaju čime se sprečava iznošenje mikroelemenata iz zemljišta.

Odabera se  parcela na kojoj nema divljeg sirka.

U pogledu  đubriva, takođe nije zahtevna kultura. Obično se unose mešana đubriva pri osnovnoj obradi.

Najbitniji momenat kod proizvodnje sirka metlaša je određivanje momenta žetve. Ukoliko se zakasni, gubi se kvalitet, metle postaju krte i lome se. Za ovu operaciju je potrebno dosta radne snage.  Oko 20 radnika je potrebno za skidanje sirka sa 1 KJ.  Skidanje metlica se radi ručno sa srpovima. Ta opracija je posebno osetljiva i zahteva iskusne radnike. Nakon toga, metlice se ostavljaju da se osuše, potom se skupljaju u snopove i idu na dalju obradu.

U Srbiji, ova kultura najviše se gaji u Vojvodini. U opštinama Bački Petovac i Bač je česta kultura

U proizvodnju sirka,  ne idu velika ulaganja, agrotehnika je kao kod proizvodnje kukuruza, seje se na razmak 7 do 8 cm, ne prihranjuje se, parcela mora biti čista od divljeg sirka, jer ga je nemoguće tretirati sa herbicidima. Za jedan ha  potrebno je 2,5 do 3 kilograma semena.

Sirak metlas je industrijska biljka koja se prvenstveno gaji radi metlice sastavljene od dugačkih elasticnih peteljki na cijim vrhovima se nalazi seme. Tokom žetve metlice se sa drskom rućno odsecaju (nožem ili srpom) od ostatka stabla sto je i najteži deo posla. Nakon nekoliko dana sušenja metlica na njivi, seme se vrsilicom skida a ovrsene peteljke se odsecaju i dobija se sirkova slama kao sirovina za sirkove metle. Seme se koristi kao sastojak za stočnu hranu.