Bespovratna sredstava za poljoprivrednike

Mašine i oprema za obradu zemljišta, ubiranje i skidanje useva, zaštitu bilja, stočarstvo, pčelarstvo, podizanje novih i obnavljanje višegodišnjih zasada pod voćem i vinovom lozom, kao i bavljenje organskom proizvodnjom, samo su neke od stavki kojima se može konkurisati za subvencionisanje i dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava u poljoprivredi na teritoriji Prokuplja. Konkursom kojim se želi pomoći registrovanim poljoprivrednicima otvoren je do 10. novembra, a po prvi put ove godine se izdvaja i deo sredstava za mlade od 18 do 40 godina koji žive u seoskim sredinama.

Nadležni u Gradskoj upravi ističu da je interesovanje za bespovratna sredstva u poljoprivredi mnogo veće nego prošle godine, ali da su i opredeljena sredstva iz gradskog budžeta veća za ovu namenu i iznose oko 20 miliona dinara.

Zahtevi za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava podnose se do 10. novembra preko pisarnice Gradske uprave, ili poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom “Komisiji za raspodelu i kontrolu upravljanja sredstvima budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Grada Prokuplja za 2019. godinu” – rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.

On posebno ističe da se na osnovu interesovanja, već sada može reći da će ove godine biti mnogo veći broj prijava te da kako naglašava „raduje činjenica da se sve veći broj mladih vraća na selo i započinje ili obnavlja poljoprivrednu proizvodnju“.

Inače, na teritoriji Prokuplja oko 70 % stanovništva se bavi nekom vrstom poljoprivredne proizvodnje, a najveći broj se bavi voćarstvom i to uzgojom čuvene oblačinske višnje koja je zasađena na oko 2.000 hektara, ali i šljive, koja je zasađena na nešto manjoj površini.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

22.02.2024.

Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca