Šta raditi sa plodovima u novembru

Ilustracija: šargarepa. foto: pixabay.com. autor:Anja

Novembar je promenljiv mesec, jer se u njemu smenjuju sunce, kiša, vetar, mraz, pa čak krajem meseca može da iznenadi i sneg. Zato je u ovom mesecu krajnje vreme da povrtarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.

U baštama još ima zelene salate, kelja, praziluka, brokolija, zelja, karfiola, zimske rotkve, rotkvica, spanaća, blitve i rena, pa ukoliko ne želite da ih vadite, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno da izvadite zbog snega i mraza su šargarepa, paštrnak, cvekla, zelen.

Ovog meseca obavezno pođubriti baštu stajskim đubrivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište seje se šargarepa, grašak, peršun, luk, salata.

Ako ste rešili da podignete organsku baštu, u prvoj polovini meseca trebalo bi plitko preoratizemljište. Ako je bašta već sređena i preorana, valjalo bi da napravite leje i da ih pospete kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sena ili slame. Ukoliko imate bureili česmu u bašti ili voćnjaku, ne zaboravite da ispraznite bure za vodu, a ukoliko postoji česma, zamotajte je i ostavite da prezimi kako se voda u ne bi smrzla.

Ako volite cveće, idealno je vreme za zaštitu lukovica, koje su na otvorenom. Vreme je i zaokopavanje ruža i ukrasnog grmlja.