SPOS: Održan okrugli sto o pčelama

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije organizuju Okrugle stolove na temu borbe protiv trovanja pčela u Beogradu, Surdulici i Bosilegradu.

Juče, 7. novembra 2019. godine, u Domu kulture u Surdulici, održan je drugi okrugli sto o trovanju pčela uz podršku GIZ-a.

Skupu su prisustvovala 104 pčelara i voćara (najviše iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga), ali i iz drugih mesta (Niš, Prokuplje, Kraljevo…).

Ispred Ministarstva poljoprivrede učestvovao je veći broj fitosanitarnih, poljoprivrednih (sa Nebojšom Ristićem iz Beograda na čelu) i veterinarskih inspektora i predstavnika PSSS iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga (iz Leskovca i Vranja).

Učesnike današnjeg Okruglog stola je pozdravila i poželela uspešan rad predsednica opštine Surdulica dr med. Aleksandra Popović. Prisustvovao je i zamenik predsednice opštine Zoran Mitić, kao i načelnica opštinske uprave Slađana Maksimović.

U radu Okruglog stola učestvovali su: Irena Džimrevska iz makedonskog GIZ-a koji je finansijer ovih okruglih stolova (detaljnije OVDE), načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović, dr Goran Jevtić, Institut za krmno bilje Kruševac i Siniša Ilinčić, dipl. inženjer zaštite bilja.

Moderator okruglog stola je ovog puta bila Aleksandra Sekulović iz NALED-a, koja vodi četvorogodišnji projekat koji je SPOS dobio kod NALED-a sa istim ciljem kroz široki javno-privatni dijalog, te se zahvaljujemo njoj i Violeti Jovanović izvršnoj direktorki NALED-a što su prihvatile da učestvuju, radi razmene iskustava i informacija, jer svi stremimo ka što efikasnijem rešavanju ovog problema.

U diskusiji je učestvovao veliki broj prisutnih, sa vrlo konkretnim i konstruktivnim predlozima, na osnovu kojih će se formirati konačna strategija SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela SPOS-a u borbi protiv trovanje pčela.

Surdulička RTV snimila je prilog sa današnjeg okruglog stola, u okviru kojeg su izjave dali učesnici okruglog stola, predavači i domaćin i lokalni organizator skupa Ivica Kostić.

Nakon završetka i trećeg okrugla stola, sačiniće se odgovarajuća dokumenta sa predlozima za rešavanje problema, koja će se koristiti u pregovorima sa donosiocima odluka na različitim nivoima, kao i u aktivnostima koje će SPOS sprovoditi u narednom periodu u borbi za spas pčela.

Upućujemo veliku zahvalnost GIZ-u i Ministarstvu poljoprivrede što su nakon dobrog predstavljanja kompleksnosti i veličine problema, odlučili da nam sistemski pomognu u suzbijanju trovanja pčela.

Program svih okruglih stolova je isti, ali su učesnici različiti, pa vas pozivamo da SUTRA prisustvujete Okruglom stolu u Bosilegradu. Program pogledajte OVDE.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca