Organska proizvodnja u selu Radošiće kod Raške

[rank_math_breadcrumb]
Ilustracija: ovce na paši, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: ovce na paši, foto: Domaćinska kuća

Organska proizvodnja kao deo ekološkog, održivog razvoja obuhvata proizvodnju hrane i namirnica, ali i neke druge proizvode biljnog i životinjskog porekla.

 

Na osnovu bazičnih standarda, ona se zasniva na primeni principa agroekologije. To je zakonski regulisana proizvodnja i uključuje kontrolu i sertifikaciju proizvodnje i proizvoda. Organskom proizvodnjom se sve više bave ljudi, samo za sopstvene potrebe. Da vidimo  kakvo je stanje u Raški.

Ads code goes here

Organska proizvodnja ima dobru perspektivu, i sve što se proizvede može da se izveze.  Međutim ovaj vid proizvodnje nije na zavidnom nivou u Opštini Raška, i ona je zastupljena manje od 0,5 ha.

Portal ,,Domaćinska kuća“, projektom ,, Organska proizvodnja u Opštini Raška“, želi da podigne svest građana, da ih upozna sa ovim vidom proizvodnje.  

Prilikom posete ovoj Opštini, obišli smo gazdinstvo porodice Andrije Jevđića, u selu Radošiće kod Raške. Andrija inače radi kao učitelj u jednoj osnovnoj školi, ali stigne i da se bavi poljoprivredom.

Poljoprivrednom proizvodnjom porodica Jevđić bavi se od 2009. godine i stalno uvode novine u svoju proizvodnju.

,,Prezasićenjem trzišta konvencionalnim proizvodima i sirovinama, došlo je do lošeg kvaliteta u ishrani. Zbog toga smo se opredelili da proizvodnju povrća i voća radimo na što prirodniji način,  uz minimalnu upotrbu preparata, ili sa preparatima sa minimalnom karencom ili bez nje, ističe naš sagovornik.

,, Od samog početka organska proizvodnja maline me je ozbiljno zainteresovala,  jer je organska proizvodnja budućnost modernog bavljenja poljoprivredom, ističe  Andrija Jevđić. Za zasnivanje zasada maline koristi se sadni materijal koji je proizveden metodama organske proizvodnje. U toku proizvodnje sadnica u rastilima u zaštiti od prouzrokovača bolesti i štetočina mogu se koristiti samo sredstva koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji.

  • Sorte maline koje uzgajam su Polka (50 ari) i Vilamet ( 20 ari). Otkup maline koju uzgajam na organski način isporučuje hladnjači Mondi Lamex iz Kraljeva. Za proizvodnju maline poseduju sertifikat već pet godina.
Ilustracija:zasad maline, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija:zasad maline, foto: Domaćinska kuća

Organski uzgoj podrazumeva veliku kontrolu primene preparata koji se koriste u svrhu zaštite maline. Preparati su kontrolisani od agronoma koji su stručni saradnici u okviru hladnjače. Uz pravilnu primenu svih parametara koji su bitni za organski uzgoj maline,prinosi su veoma zadovljavajuci. Kako ističe naš  sagovornik, saradnja sa ljudima koji vrše otkup je odlična i ubuduće planiram da prosirm zasade. Svima, koji bi hteli da se bave organskom proizvodnjom maline toplo preporučujem,  iz razloga sto su proizvodi skuplji, siguran otkup,a to je za svakog proizvođaca veoma bitno.

Osim maline, ova vredna i radna porodica gaji i krompir, cveklu i crni luk, i trenutno su u procesu konverzije za ovo povrće.

Pored voćarske i povrtarske proizvodnje, Jevđići poseduju i farmu Sjeničke pramenke i mini farmu stare sorte domaćih kokošaka Gološijani. Hrana kojom hranime ovce je livadsko seno sa prirodnih pašnjaka. Seju i ječam i ovas, koji melju i tom mešavinom hrane jagnjad.

Domaci uzgoj koka, ili slobodan uzgoj, zasnovan je na tome da je živina slobodna tokom dana i jede sta nađe na polju, a uveče dobija mleveni domaći beli kukuruz osmak ili u zrnu. Uzgoj pilica za klanje traje do 6 meseci, gde je masa zaklanog pileta oko 2 kg.

Ilustracija: kokoške, autor: Domaćinska kuća
Ilustracija: kokoške, autor: Domaćinska kuća

Organska hrana je u odnosu na običnu skuplja za otprilike 15 odsto, a razlika u ceni opravdana je zbog načina proizvodnje, koji je i skuplji i zahtevniji. S obzirom da proizvođači ne mogu zadovoljiti ni domaće tržište, izvoz je na dugom štapu.

Projekat je podrzan od strane opstine Raška