Novembar je idealan za ove biljke

Ilustracija: dan i noć, foto: Domačinska kuća
Ilustracija: dan i noć, foto: Domačinska kuća

Novembar mesec je idealan vremenski period kada treba u vrtu ili na terasi da zasadite bar jednu drvenastu biljku koja produkuje bobice jarkih boja. Pored toga što će osvežiti ambijent, privući će gladne ptičice kojima će tokom zimskih meseci biti ukusna i dragocena hrana.

 

Biljke koje imaju atraktivne bobice su:

Japanska jabuka KAKI – Drvo poreklom iz Japana, dostiže visinu i do 12 m. Uzgaja se pre svega zbog jednostavnog održavanja, kao i zbog svojih ukusnih bobica, koje su veoma slatke i bogate proteinima i vitaminima, a pojavljuju se u periodu od oktobra do novembra meseca.

Maginja – drvenasta biljka srednje veličine. Zimi izbacuje bele cvetove u obliku grozda, koji na jesen sazrevaju u jestive bobice.

Mahonija – ružičasta zimzelena biljka, koja dostiže visinu i širini od oko 3 m. Pred kraj zime, cveta veoma mirisnim zvezdastim zlatnožutim cvetom, grupisanim  u grozdove. Slede jestivi tamnoljubičasti plodovi koji izgledaju kao male masline.

Japanska DUNJA – ovo drvo je cenjeno zbog svog ranog cvata. Raste do 2 m visine i produkuje male jestive jabučice (koje, da bi se konzumirale, moraju da se obare).

Ardisia – poreklom je iz Kine. Drvenasta biljka sa cvastima u obliku klipa, koje se kasnije pretvaraju u bobice živih boja. Cvetovi i plodovi mogu da se nađu istovremeno na biljci.

Dan-noć je pored svoje lepote popularna i zbog toga što je vrlo izdržljiva. Može se držati na terasi ili žardinjeni, ali i u dvorištu, a kako joj ne smeta niska, tako joj ne smeta ni visoka temperatura. Morate priznati da ste upravo ovu biljku najviše viđali u gradskim parkovima i žardinjerama – a sada znate i zašto.

Postoji više vrsta ovog cveta i uglavnom se razlikuju prema boji. Dolaze kao jednobojne ili dvobojne u plavim, ljubičastim, žutim, crvenim i narandžastim nijansama. Raste oko 20-30 centimetara u visinu, što ih čini visokim biljkama. Sade se u julu na bilo kojoj vrsti zemlje i na sunčanom ili mestu na kome nema mnogo sunca. Jedino što im može smetati jeste prevelika vrućina. Cvetanje im kreće malo kasnije, nekad čak i na jesen, ali im cvetovi ostaju i preko zime i nastavljaju sa rastom na proleće.

Povezano

Iz ove kategorije