Šta se koristi za tople leje

Ilustracija: rasad paprike, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: rasad paprike, foto: Domaćinska kuća

Zemlja za tople leje je posebno pripremljena u smislu hranljivih materija, fizičkih svojstava, kao i dezinfekcije zemljišta, što sve zajedno pruža optimalne uslove za razvoj biljaka.

Mešanje zemlje i dobro zgorelog stajnjaka vrši se u odnosu 1:1.

Za zagrevanje leja koriste se biološki i tehnički izvori toplote.

  • Biološki izvori koji se koriste su svež stajnjak, slama i pleva, a ponekad i lišće i razni biljni ostaci, usled razlaganja organske materije, a usled rada mikroorganizama, oslobađa se izvesna količina toplote.
  1. Pripremanje stajnjaka počinje desetak dana pred podizanje tople leje i to tako što se stajnjak slaže u figuru za zagrevanje pored mesta gde će biti tople leje.
  2. Tom prilikom se meša sa slamom i ako je suv povremeno kvasi vodom.
  3. Posle nekoliko dana gomila se upali i počne jako da se puši pri čemu se takav stajnjak slaže u trap ili se koristi za površinske.
  4. Slaganje stajnjaka u leji vrši se u ravnomernom sloju potrebne debljine, posle čega se gaženjem sabija.
  5. Preko složenog stajnjaka postavlja se ram, nasipa zemlja i leja pokriva prozorima i asurama.

Dezinfekcija zemljišta treba da se obavi upotrebom hemijskih preparata kao što su cineb i tiram i to tako što se zamlja neposredno pred setvu pospe praškastim cinebom u količini 70-90 gr na 1m², a onda prekopa da se dobro izmeša ili se cineb razmuti sa vodom i poprska leja.

  • Setva treba da se obavi pravovremeno što zavisi od vremena rasađivanja.
  • Setva ne bi trebala da se obavi rano jer do iznošenja rasada može ostati dugo u leji čime se pospešuje izduživanje-prerastanje rasada, što može dovesti do toga da se rasad ne primi.
  • Isto tako rasad ne sme biti previše mlad jer je onda osetljiv na nepovoljne uslove spoljašnje sredine.

Pre setve seme obavezno treba dezinfikovati.

Setva može da se obavi omaške, ali setva u redove je ipak povoljnija i obavlja se na razmaku između redova 5-6 cm, a zatim se seme pokrije slojem zemlje debljine 1-1,5 cm.