Vinarija iz Mrčića za primer

Ilustracija: Gradina, foto: Ivana Damnjanović
Ilustracija: Gradina, foto: Ivana Damnjanović

U vinu je istina (In vino veritas) , kaže stara latinska poslovica, a to potvrđuje i jedno malo selo nadomak Valjeva-Mrčić.

Malo je onih koji znaju da je ovo selo nekada bilo pokriveno velikim plantažama vinove loze, što je danas znatno manje, ali meštani ne gube volju da se ipak održava tradicija.

Plantaža i vinarija „GRADINA“, u domaćinstvu Stojkovića,  osnovana je 1994. godine kada su i zasađene prve sadnice vinove loze.

Vinograd i podrum se nalaze u neposrednoj blizini Valjeva u selu Mrčić na nadmorskoj visini od 250 m sa čistom južnom ekspozicijom.

U međuvremenu 2000. formirano je  Udruženje vinara i vinogradara „GRADINA“- kaže naš domaćin Milovan Stojković iz Mrčića, i dodaje:

,, Pod vinovom lozom trenutno imamo 3 hektara površine, gde su zastupljene crne sorte merlo i caberne, bele sorte sovinjon blanc i hamburg,  od koje se pravi vino roze. Što se tiče količine, od ovog zasada dobijemo u proseku 10 000 do 12 000 litara na godišnjem nivou, čime zadovoljavamo kako naše interne potrebe, tako i snabdevanje par ugostiteljskih objekata, jer smo ograničenog kapaciteta, a nama je to dovoljno. Za ovaj posao potrebno je vreme, koje moramo posvetiti uređivanju vinograda, rezidbi, berbi a najbitnije je da se radi iz ljubavi, što je kod nas slučaj kao ključ uspeha, a kada nas i godina u smislu vremenskih prilika lepo posluži, našem zadovoljstvu nema kraja. Za vinograde je jako bitno da nije kišna godina, jer se tada smanjuje količina sećera u grožđu, tada je i manje sunčanih dana koja ne pogoduju napretku vinove loze, a poseban strah imamo i od grada“.

Mesto na kome se nalaze vinogradi je pozicionirano na nadmorskoj visini od 250 m, što stvara gotovo idealne uslove za dobar uzgoj vinove loze, i otuda i naziv VINO-GRADINA (VINOGRADI). Posle berbe koja dolazi krajem leta i traje do kasne jeseni, posebnom tehnologijom konačno dolaze do vina, koje skladište u prohromskim tankovima od 500 do 1000 litara, koji se nalaze u našoj maloj vinariji.

Poseduju i malu degustacionu salu, gde vrlo rado dočekuju goste.

Ilustracija: Vinarija Mrčić, foto: Ivana Damnjanović
Ilustracija: Vinarija Gradina, foto: Ivana Damnjanović

Udruženje vinara i vinogradara „Gradina“ kao što smo već pomenuli formirano  je 2000. godine i upotpunjuje dosta ovu priču oko proizvodnje vina u Valjevu. U Udruženju postoji trenutno 8 vinogradara, koji pored već pomenutih sorti uzgajaju i sorte Vranac i ardone, i pošto smo svi mali uzgajivači, kada smo se udružili, zajedno proizvedemo veće količine vina, pa je samim tim i plasman bolji, tako da zajedno smo jači, zadovoljno izgovara naš domaćin, i dodaje da se tumačenje izreke “IN VINO VERITAS” sastoji u verovanju da pod dejstvom vina čovek govori iskrenije, opuštenije i dosledniji je onome što misli, slobodnije, hrabrije izražava ono na šta se u trezvenom stanju često ne usuđuje, i poručuje da pijemo vino, jer ako je u vinu istina, a u čaši tajna, kada vino dođe, odlaze tajne.”