Obratite pažnju na plodored

Često se događa u praksi da se paprika i paradajz gaje uzastopno na istoj površini nekoliko godina,  pa dolazi do pada prinosa gde je razlog nepoštovanje plodoreda. Smena biljnih vrsta u bašti, odnosno plodored,omogućuje pravilno i racionalno đubrenje stajnjakom, čuva plodnost zemljišta, sprečava pojavu bolesti i štetočina. Nasuprot tome, ako se jedna vrsta više godina gaji u monokulturi, narušava se struktura i plodnost tla, povećava opasnost od korova, bolesti, štetočina i toksina koje luči koren. Povrće inače različito reaguje na monokulturu:
Plodored se planira na osnovu zahteva pojedinih vrsta povrća prema obradi zemljišta, predusevu i đubrenju stajnjakom. U tom pogledu, biljke se dele u tri grupe. Prvu čine one koje se obilno đubre stajnjakom ( vrežaste vrste , kupusnjače, paradajz, paprika, plavi patlidžan,  celer, praziluk i beli luk). Drugoj grupi pripada povrće koje zahteva manje stajnjaka i često se gaji druge godine nakon njegovog unošenja. To su korenaste vrste, crni luk, salata, spanać, rotkva i rotkvica.Grašak, boranija, pasulj i bob obogaćuju tlo azotom i nalaze se u trećoj grupi.
U tropoljnom plodoredu prvo polje uvek zauzimaju vrste iz prve grupe.Na drugom polju su biljke iz druge, a na trćem vrste iz treće grupe. Pojedine vrste povrća se uspešno uzgajaju posle velikog broja biljaka (naročito grašak), dok je za neke ograničen izbor preduseva.

Ilustracija: paprika u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paprika u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević

U toku jedne vegetacione sezone ili godine, na istom zemljištu uzastopno, a ponekad i istovremeno, gaji se više biljaka. Znači posle ubiranja jedne, seje se ili sadi druga.To je moguće zbog različite dužine vegetacije, zahteva za toplotom i otpornosti na niske temperature.U ovom plodoredu postoje predusev ( najčešće rani prolećni ili ozimi), glavni (ima najdužu vegetaciju) i naknadni usev ( gaji se posle glavnog).
Zajednički uzgoj dve ili više vrsta posebno je popularan u bio- bašti. Mogu se gajiti u redovima koji su jedan do drugog, naizmenično u istom,cik-cak u dva reda. Biljke treba da su različite visine i bujnosti, ali sličnih zahteva prema toploti, vodi,svetlosti i hranivima. Osnov za uspešno gajenje je njihova međusobna trpeljivost-alelopatija. Neophodno je znati i da li pojedine vrste povrća dobro ili loše uspevaju jedna pored druge.Na primer, paprika neposredno uz red paradajza imaće slabiji porast nego udaljene biljke.Ali negativan efekat umanjuje se razmakom između leja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

13.12.2023.

I dalje najprodavaniji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca