Oni daju besplatne kuće i stanove mladima uz samo jedan uslov!

Gogole foto, Pozicija opštine Knjaževac
Gogole foto, Pozicija opštine Knjaževac

Opština Knjaževac od 60-tih godina beleži negativan prirodni priraštaj. Uz pomoć direktnih subvencija i sl. slika se popravlja, ali je to sve nedovoljno. Tim povodom, Opština Knjaževac je odlučila da prevaziđe ovaj problem na taj način što će mladim bračnim parovima obezbediti na korišćenje stanove i kuće da žive u Knjaževcu i u selima knjaževačke opštine. 

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, foto: M. Miladinović, Domaćinska kuća
Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, foto: M. Miladinović, Domaćinska kuća

Jedini uslov za dobijanje kuće ili stana je da građani Srbije koji žele da se presele u Knjaževac tamo žive i rade, bilo u privredi ili poljoprivredi.

Ads code goes here

Naime, opštinska vlast veruju da će projektom podele državnih stanova i kuća na korišćenje građanima Srbije koji žele da žive u ovom gradu, zaustaviti trend smanjenja broja stanovnika.

Po popisu stanovništva u 2011. godini u knjaževačkoj opštini bilo je nešto više od 32.000 stanovnika, taj broj danas je opao.

POKRETANJE POLJOPRIVREDE NA RODNOJ I BLAGORODNOJ KNJAŽEVAČKOJ ZEMLJI

Gogole foto, Pozicija opštine Knjaževac
Gogole foto, Pozicija opštine Knjaževac

Opština Knjaževac će ponuditi besplatan smeštaj svim građanima Srbije koji žele da žive u Knjaževcu.

Knjaževčani komentarišu ovu odluku Opštine kao dobru, jer bi se na ovaj način vratili Knjaževčani koji su otišli, a možda dođu i novi ljudi koji bi pokrenuli posao ovde, oživeli škole i pokrenuli poljoprivredu.

U toku je popis objekata koji su u državnom vlasništvu, koji će se kasnije ponuditi mladima poptuno besplatno.

Uz sve mere pronatalne politike opština Knjaževac sprovodi i meru subvencije od 4.000 hiljade evra za svaku nezaposlenu majku koja rodi treće dete.

Mi želimo da povećamo broj stanovnika. U svakom selu u kome bi došao da živi jedan bračni par, to bi, možda, značilo još nekoliko dece u tom selu, to bi značilo i opstanak tih naših sela, kaže Milan Đokić.