Ovo su uslovi za dobro uspevanje cvekle

Cvekla, latinski naziv (Beta vulgaris),  potiče sa područja Sredozemlja, gde uspeva više njenih divljih srodnika. Lako se uzgaja i uspeva skoro u svim klimatskim uslovima. Može se gajiti na otvorenom ili u plasteniku. Ako u plasteniku već gajite povrće, znajte da se cvekla dobro slaže sa krastavcima, kupusom, i belim lukom, dok ne podnosi šargarepu, prazliluk, krompir i spanać.

Cvekla se na malim površinama u baštenskoj proizvodnji seje u redove na razmak 30-40 cm a na vecim površinama seje se mašinski sa razmakom izmedu redova 50-60 cm. Setva se često obavlja u četvoro ili petoredne trake gde je razmak između traka 60 cm, a izmedu redova u traci 30-40 cm. Setva se obavlja na dubinu 2-3 cm.

Za 1 ha potrebno je 5-6 kg fino doradenog semena. U svetu a naročito u SAD pa i kod nas postoje pokušaji da se cvekla seje veoma gusto kako bi se dobili veoma sitni korenovi prečnika 2-5cm u cilju dobijanja mini cvekle i kao takvi celi korenovi se mariniraju. Nakon nicanja u redovnoj proizvodnji, cveklu treba proredivati na razmak 6-10 cm biljka od biljke. Proredivanje je nužno izvesti jer se za setvu obično koriste klubad iz kojih niče više biljaka. Posle proredivanja vrši se međuredna kultivacija, navodnjavanje, zaštita od štetočina i bolesti. Suzbijanje korova u cvekli vrši upotrebom herbicida koji se koriste i u šecernoj repi. Cveklu napadaju iste bolesti i štetočine kao i šecernu repu pa je i zaštita od bolesti i štetočina slična.

Kao naknadni ili drugi usev cvekla se gaji posle ubiranja graška, salate, ranog kupusa, ječma pa i pšenice. Pri ovoj proizvodnji uglavnom se postiže bolji kvalitet cvekle nego pri proletnoj proizvodnji. Proizvodnja cvekle kao drugog useva može se obezbediti samo u uslovima navodnjavanja.

Berba cvekle pri letnjoj proizvodnji počinje kad dostiže prečnik 4-5 cm. Berba u ovoj proizvodnji obavlja se sukcesivno,  pri čemu se prvo beru najrazvijenije biljke a slabije se ostavljaju da narastu i tako redom.

Mlade cvekle se čupaju i čiste od oštećenog lišca i zemlje i vezuju u veze po 4-6 komada i iznose na tržište. Kasni usevi se ubiraju pre nastupanja jacih mrazeva jer koren izmrzava na temperaturi od -20 C do -30C. Nakon vadenja ostranjuju se listovi i korenovi se čuvaju u posebnim skladištima, podrumima ili trapovima. Najbolje se čuvaju na temperaturi oko 0◦C. Prinos cvekle se postiže oko 20-30 t/ha.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

07.11.2023.

Stigle i mušmule iz okoline Beograda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca