Nagrađeni najbolji zadrugari i novinari

U prepunoj sali Events Centeru Gabbiano na Novom Beogradu pred oko 300 zvanica Zadružni savez Srbije i AGROPRESS,  održali su zajedničku svečanost i druženje za poslovne partnere i članove. Tim povodom uručena su i priznanja ove dve organizacije koje zajednički rade na unapređenju rada u sektoru poljoprivrede.

Na skupu se najpre u ime nagrađenih obratio Senad Mahmutović, državni sekeretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: „Druženje sa vama nije obaveza nego ljudska potreba i zadovoljstvo. Želim da se zahvalim novinarima  koji sve mere koje sprovodi Ministarstvo našim poljoprivrednicima učine dostupnijim“ istakao je Mahmutović i nastavio: „ Ja sam u timu Branislava Nedimovića,  i mi kao tim činimo maksimalni napor da u ovom vremenu potpune fiskalne konsolidacije za podršku poljoprivredi obezbedimo što značajniji deo budžeta. Ove godine od 52 milijarde dinara,  više od 2/3 biće usmereno na subvencije, a to je više od 41 milijarde dinara i to su subvencije koje će ići preko Uprave za agrarna plaćanja“.

On je pojasnio da su to sredstva koja će biti usmerena na direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja i IPARD konkurse. Mahmutović je podsetio i na ostale aktivnosti Ministarstva :“Do sada je realizovano osam javnih poziva za IPARD, neki su na kraju realizacije, a u međuvremenu je potpisan i ugovor sa USAID-om. Činimo sve da otvorimo nova tržišta, a deo toga je  i novi sporazum sa Evroazijskom unijom, kao i usaglašavanje sektifikata za izvoz pšenice i kukuruza za Kinu“.

Ilustracija: Nikola Mihailović, foto: Aleksandar Mijatović
Ilustracija: Nikola Mihailović, foto: Aleksandar Mijatović

Pozdravljajući učesnike predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović,  naglasio je da se projekat 500 zadruga u 500 sela ostvaruje više nego uspešno,  i da iz dana u dan sve više zadruga počinje sa radom, a primetan je novi zamah kod postojećih zadruga. On je ovim povodom uručio i dve plakete Zadružnog saveza Srbije sa zlatnom medaljom ZZ Mrkšićevi Salaši i ZZ Trlić,  jer su to dve zadruge koje imaju najviše zaposlenih, preko 1000 ljudi naglasio je Mihailović. Posebno priznanje uručeno je Mladenu Miniću, predsedniku Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije – MPS koje je za samo nekoliko meseci okupilo preko 250 članova i organizovalo različite vidove usavršavanja i saradnje mladih poljoprivrednika.

Nagrade su dobili i JTI, Poštanska štedionica, Nectar Group-a, Top Events Tim i kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Zadružni savez Srbije i AGROPRESS podelili su i nagrade za novinare koji su se zalagali za struku i zadrugarstvo. Prizanje je dobila Jasmina Nikitović Stojičić urednica emisije ZNANJE IMANJE, Vesna Jovanović, urednica emisije BRAZDE, Jovan Jovanović iz AGRO JUG produkcije, Jugoslava Đurica, RTS i Dejan Jovanović urednik AGROMEDIJA.

Učesnike je pozdravio Darko Božić,  državni sekretar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede,  koji se takođe angažovao kako bi zadruge dobile što bolje uslove za rad.

Ilustracija: Novinarke i poslovni partneri, foto: Aleksandar Mijatović
Ilustracija: Novinarke i poslovni partneri, foto: Aleksandar Mijatović

Predsednik AGROPRESS-a Goran Đaković,  zahvalio se partnerima na podršci za organizaciju radionica Preduzetništvo u agrobiznisu koje se već 9 godina održavaju u organizaciji Udruženja,  a uz podršku resornog Ministarstva i kompanije DUNAV OSIGURANJE. „Do sada smo imali više od 100 radionica i preko 250 događaja među kojima su konferencije, mini i veliki sajmovi. Aktivni smo u međunarodnim okvirima kroz IFAJ – Svetsku federaciju  novinara koji prate poljoprivredu. Naši članovi su redovno prisutni na svim vodećim manifestacijama širom sveta“ istakao je Đaković koji se zahvalio kompaniji JTI koja je  obezbedila poklone za nagrađene novinare.

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ je osnovana decembra 1992. godine u Srpskom Itebeju od strane desetoro članova porodice Mrkšić i kao osnovnu delatnost je imala ratarsku proizvodnju. Prevashodni cilj je bio da se nabavka repromaterijala i tržišna realizacija ratarskih proizvoda za zadrugare i kooperante zadruge odvija pod konkurentnim uslovima i što uspešnije.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

24.11.2023.

Sajam etno hrane i pića 2023

07.06.2023.

U Beogradu dodeljene nagrade najboljim domaćim etno brendovima

06.04.2023.

Održana radionica na temu „Kontrola i smanjenje aflatoksina u stočnoj hrani i mleku“

21.03.2023.

Donacije za učeničku zadrugu „Zmajevac“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca