Saveti za gajenje limuna, mandarine…

Ilustracija: limun, foto: pixabay, autor: Ralph
Ilustracija: limun, foto: pixabay, autor: Ralph

U zimskom peridu vas dom mogu krasiti saksije sa limunom, mandarinom, narandžom.

Da bi se gajile biljku iz semenke, napuni se lonac od 75 mm dobrom smesom zemlje za sadnju i poseje se nekoliko semenki na dovoljan razmak jedna od druge. Dobro se zalije, a lonac se prekrije polietilenskom folijom kako bi se zadržala vlažnost i stavi se na toplo mesto u kući – na primer, na policu iznad radijatora.

Semenke klijaju  od četiri do šest nedelja, a kad proklijaju, postupno se izlažu svetlosti.  Iznad njih, na 250-300 mm, postavi se fluoroscentne svetiljke i osvetljavaju se 15-16 sati na dan.  Može  se postaviti pored dobro osvetljenog prozora, ali nikada se ne izlažu suncevoj svetlosti.

Kad se na mladicama razvije nekoliko listova, pažljivo ih treba presaditi u zasebne lonce napunjene kompostom za presađivanje. Drže se na toplom mestu, a one će uporno rasti – 100 do 150 mm za nekoliko meseci. Ipak, može proći i više godina dok ne počnu cvetati u zatvorenom prostoru.

Klijanje semenki traje od četiri do šest nedelja, a kad proklijaju, postupno ih izlažite svetlosti. Možete ih postaviti kraj dobro osvetljenog prozora, samo ne smeju biti izložene direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kad se na mladicama razvije nekoliko listova, oprezno ih presadite u zasebne saksije napunjene kompostom za presađivanje. Držite ih i dalje na toplom mestu. Ipak, budite strpljivi, jer može proći i više godina dok ne počnu da cvetaju u zatvorenom prostoru.

Kalamondin (Citrus mitis), poznat i kao minijaturna pomorandža i sobna pomorandža je hibrid mandarine i kumkvata, koji se gaji kao sobna biljka. Može veoma dugo da ukrašava dom svojim sjajnim listovima, mirisnim cvetovima i sitnim plodovima.

Najbolji period za presađivanje jeste februar i mart. Na ambalaži ima uputstvo kako se prihranjuje. Orezuje se pre samog početka vegetacije i iznošenja na otvoreno. Dešava se da limun povremeno napadnu štitaste vaši, pa stoga biljku treba tretirati odgovarajućim preparatima.

Predviđeno je menjanje zemlje na svake dve godine, a presađivanje na četiri. Orezivanje limuna je poželjno svake godine kako bi krošnja što lepše rasla. Seku se štetne horizontalne grane koje se zovu još i vodopije. Iz estetskih razloga uvek težite kuglastoj krošnji. Kada je u pitanju staro stablo potrebno je samo menjati zemlju, i to površinski sloj.