Veće subvencije za poljoprivrednike, evo i gde

Ilustracija: šljive, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: šljive, foto: Svetlana Kovačević

Grad Kraljevo je u prethodnih nekoliko godina iz budžeta izdvojio oko 500 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. U budžetu za narednu godinu, koji je Gradsko veće predložilo Skupštini grada na usvajanje, za razne podsticaje u poljoprivredi,jednom od stubova privrednog razvoja grada, planirano je 65 miliona dinara.

Sredstva su namenjena za regresiranje veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica, regres za razne vidove osiguranja, kamate za kredite, zatim bespovratna sredstva za kupovinu stoke, sadnog materijala i druge radove u poljoprivredi, kao i posete poljoprivrednim sajmovima i drugim manifestacijama u cilju edukacije i razmene iskustava sa drugim poljoprivrednicima iz zemlje i sveta. Inače, polovina sredstava namenjena je investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

 

Zahvaljujući tim merama značajno se uvećao broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem. Svih ovih godina smo stalno prisutni na terenu i sve to doprinosi tome da što veći broj ljudi ostane na selu“, kaže za GZS Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva.

Prednost na konkursima mladim poljoprivrednicima

Na konkursima koji traju od aprila do novembra prednost se daje mladim poljoprivrednicima, ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i domaćinstvima koja imaju više članova. Prednost takođe imaju i oni poljoprivrednici koji prvi put konkurišu da bi se izbegle ranije pojave da podsticaje dobijaju isti ljudi.
Prema Čorbićevim rečima, na teritoriji grada Kraljeva ima ukupno 72.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 55.000 stanovnika živi na selu što je oko 45 odsto stanovništva. Na teritoriji grada ima i 14.000 hektara državnog zemljišta i ove godine, putem javnog oglasa, poljoprivrednicima je dato u zakup 450 hektara. Od zakupa, 40 odsto novca sliće se u gradsku kasu, a 60 odsto u budžet Republike Srbije.