Koji su to jesenji radovi u proizvodnji pšenice

Dubina, način i vreme osnovne obrade za proizvodnju pšenice zavise od preduseva, osobina zemljišta, klime, žetvenih ostataka i sistema obrade.

Na težim zemljištima obrađuje se dublje, jer se brže sležu. Na lakim i peskovitim zemljištima obrađuje se pliće.

Ako je u vreme setve sušan period, iz razloga što je vlagu iz dubljih slojeva zemljišta iskoristio predusev, a u površinskom sloj (15 cm) ima minimum vlage, osnovna obrada se vrši bez otvaranja plastice, npr. čizel plugovima pri čemu radni organi ne bi trebalo da prodiru dublje od 20 cm. Tako se samo rastresa površinski sloj ali se zemljište ne okreće i čuva se vlaga u zemljištu. Žetveni ostaci moraju prethodno da budu odstranjeni sa parcele. A ako je u vreme setve jesen vlažna, bez obzira na predusev i stanje zemljišta, mora se vršiti klasična obrada zemljišta oranjem ili podrivanjem ( na 3-4 godine). Dubina bi trebala da bude što manja ( do 25 cm), ali se žetveni ostaci moraju kvalitetno zaorati.

Ukoliko se pšenica gaji posle lucerke vrše se dva oranja ili oranje sa predplužnikom. U prvom oranju se samo odseca vrat lucerke i zaorava se, da bi se u drugom oranju zaorao i vrat sa korenom. Predplužnik odseca vrat, a plug odmah za njim seče koren. Ako se ore odmah na pravu dubinu korenovi koji su blizu zemljišta će se regenerisati i ugušiti pšenicu.

Predsetvenom pripremom treba obezbediti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijen sloj na koji će se seme položiti. Rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a optimalno zbijen sloj obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišnih čestica, a kasnije i pravilno ukorenjavanje biljke. Ako nemamo pravilno obezbeđena ova dva sloja otpor klici pri klijanju može biti velik, kontakt korena i zemljišnih čestica loš, što se direktno reflektuje na nicanje a samim tim i na prinos. Ako je sloj optimalno zbijen vlaga se duže zadržava i ova vlaga će trajati do nedelju dana, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.

Predsetvena priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade:

– ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preći setvospremačem,

– ako je klasična obrada ( oranje) izvedena u suvim jesenima predsetvena priprema se izvodi paker valjcima da bi se rasitnilo i sabilo zemljište, kasnije se prolazi setvospremačem dva puta.

– ako je klasična obrada ( oranje) izvedena u vlažnim jesenima predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom, drljačom (lakom ili teškom).

Broj prohoda zavisi od kvaliteta osnovne obrade.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Nedostatak vlage u pšenici

20.02.2024.

LISNA RĐA PŠENICE

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

12.12.2023.

Razmena pšenice za brašno

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca