Afrička kuga svinja registrovana u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, Uprava za Veterinu proglasila je zaraženim područijem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, područija i delove lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga.

Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji, koji su registrovani u pograničnim predelima prema Bugarskoj u Pirotskom upravnom okrugu i prema Rumuniji na delu područja opštine Kladovo.

Imajući u vidu aktuelne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija.

Posebno su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima.

Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

09.03.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Obrenovcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca