Šta je bitno za razmnožavanje pčela

Za razmnožavanje pčela najvažnija je kvalitetna matica. Cena dobre matice često ide i do 1.200 dinara što se može učiniti skupo. Ali iskusni pčelari savetuju da nikada ne štedite na kupovini matice. Ako je matica zdrava dobićete dobar roj i vredne pčele radilice koje će doneti dosta meda.

Matica obično postaje plodna šest nedelja nakon rođenja i može se prepoznati po ponašanju samih pčela u košnici. Kada dođe vreme za razmnožavanje, pčele nose cvetni prah brižljivo na nogama, mogu da budu zle i pakosne, sklone da ubodu jer čuvaju jaja. Umeju lenjo da polegaju po saću ili pažljivo zamazuju pukotine u košnici, kada se pojava jaja u novom saću… Sa trutom matica se pari u vazduhu, a kada se završi period parenja pčele ga izbacuju iz košnice, jer im više ne treba i da ne bi džabe jeo med.

Kada mlade pčele ojačaju stvaraju se novi rojevi. Roj je deo pčelinjeg društva koje izlazi iz stare košnice predvođen maticom tražeći novo stanište. Postoje prirodni i veštački rojevi. Veštački nastaju kada iskusan pčelar izvede iz stare košnice pčele i preseli ih u novu, ali to umeju samo majstori pčelarstva, pa ako niste dovoljno iskusni bolje je to ne raditi, jer možete da upropastite i stari i novi pčelinjak.

Kada su u pitanju prirodni rojevi oni mogu biti četvorostruki: glavni ili prvenci, drugenci, rani i devičanski. Glavni ili prvenac je onaj koji se prvi rađa i sa njima će skoro uvek izaći i stara matica.

Ne dozvoljavaju mladoj matici da izađe, već je hrane i čuvaju, a kad roj napusti košnicu mladoj matici prepušta carstvo.

Posle roja prvenca posle dve nedelje izlazi roj drugenac. Ako je vreme dobro posle sedmog dana izlazi sledeći roj. U drugencima često ima više od jedne matice i tada ceo roj bude razdeljen, što stresira pčele, pa su rojevi drugenci često neuredni.

Kada se u košnici pred veče čuje čudan zvuk sličan glasu zelene žabe, to je znak da u košnici ima više matica. U takvim situacija svaki roj ima želju da napusti košnicu, jer svaka matica želi da bude jedina kraljica u svom carstvu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Ne propustite ove radove na pčelinjaku

08.04.2024.

Pčelare zanimaju cvetovi trešnje

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca