Zadruga sa kvalitetnim proizvodima

Ilustracija: Drako Đivanović, direktor Zadruge,foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Drako Đivanović, direktor Zadruge,foto: Svetlana Kovačević

Selo Slatina se nalazi u Pocerini, 15 km udaljeno od Šapca. Obronci planine Cer koja je oko 35 km udaljena od Šapca, bili su upisani u vinogradarsku kartu još za vreme Rimskog carstva. Pocerski bagremov med spada među najkvalitetnije u svetu.

Područije je pogodno za gajenje jagodičastog i bobičastog voća, kako i ostalog voća, povrća, lekovitog i začinskog bilja.

Imajući u vidu klimatske specifičnosti, oblasti Pocerine, i prepoznajući prednost udruživanja poljoprivrednika sa stručnim kadrom iz oblasti nauke, postala je zemljoradnička zadruga Profi Agrar 2018 Slatina, kao spoj mladih entuzijasta i iskusnih stručnjaka i poljoprivrednih proizvođačima.

Pošto,  na tržištu hrane, kako u Srbiji tako u Evropi, Rusiji i svetu, raste potražnja  za proizodima koji su konzumirani bez hemijskih sredstava.

,, Naša zadruga je razvila ideju o proizvodnji sušenog voća, povrća, lekovitog i začinskog bilja. Takvi proizvodi su stalna preporuka zdrave hrane, jer ne sadrži aditive i dodatni šećer, a takođe su jednostavni za skladištenje, jer ne iziskuju veliki utrošak energije, istako je Darko Živanović, direktor zadruge Profi Agrar, koga smo sreli na sajmu AgroBelgrade 2020 koji traje još dva dana.

Zemljoradnička zadruga Profi Agrar se za tu vrstu proizvodnje odlučila i zbog pojave na tržištu jedinstvene sušare. Reč je o kondenzacijonoj sušarisa zatvorenim sistemo i toplotnom pumpom.

Ilustracija: Proizvodi zadruge, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Proizvodi zadruge, foto: Svetlana Kovačević

Sušara je jedinstvena po tome što sirove proizvode može osušiti na niskim temperaturama,  do 60°C, do veoma niskog procenta vlažnosti, 2 do 4 odsto, sa relativno malim utroškom energije. Tako dobijamo proizvod koji zadržava nutritivna i morfološka svojstva, kao i boju, ukus i miris, istako je Živanović i dodao: prah kao sirovina i baza ima ogroman potencijal u prehrambenoj proizvodnji i industriji.

Zadruga u okviru gazdinstva jednog od osnivača, poseduje i registrovan pakeraj voća, povrća i namirnica, životinjskog porekla, po HACCAP standard.

Iako mlada prepoznata je od kooperanata, kojima preko neformiranog ogranka, sva potrebna agro-tehnička sredstva po povoljnim cenama. Ideja za taj način, udruživanjem i količine sredstava neophodnih za sprovođenje agro- tehničkih mera, pojeftinimo troškove poljoprivredne proizvodnje i zajedničkim izlaskom na domaće i inostrano tržište ostvarimo ekološki interes.

Udruženi u zadruge poljoprivredni proizvođači povećavaju konkuretnost i interesantniji su za tržište, mogu da ostvare brojne benefite, od smanjenja troškova proizvodnje, do povoljnijeg obezbeđivanja repromaterijala, sredstava za rad, odnosno mašina i opreme. Zadrugari preko zadruge lakše plasiraju svoje proizvode, koriste usluge zadruge na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvarujući na taj način svoje socijalne, ekonomske i druge interese.

,, Cilj nam je da naš proizvodi plasiramo na naše tržište u naredne dve godine, a kada budemo imali sve sertifikate planiramo da se predstavimo i na ino tržištu. Jedan od zadrugara, pčelar poseduje pogon za pakovanje po HACCP standardu, u procesu smo uvođenja parcela u sistem GLOBAL G.A.P. – objašnjava naš sagovnik.

Povezano

Iz ove kategorije