Evo najave za subvencije po košnicu u 2020.godini

Ilustracija: pčelinjak. foto: S.K.
Ilustracija: pčelinjak. foto: S.K.

Najveći pogon za prikupljanje i plasman meda u Srbiji, „Naš med“ u Rači, biće zvanično otvoren krajem marta, najavljeno je na 12. Državnoom pčelarskom sajmu u Beogradu. Otvaranjem pogona u Rači u koji je do sada uloženo oko 1,5 miliona evra, srpskim pčelarima biće omogućeno da med izvoze na treća tržišta bez posrednika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je, otvarajući sajam, da će u narednih mesec do dva biti izmenjen pravilnik koji će omogućiti pčelarima da u prodavnice plasiraju i manje količine meda.

„Izgradnjom fabrike u Rači svi proizvođači će moći da dostavljaju svoj med i da ga plasiraju“, rekao je ministar. Nedimović je pozvao kolegu iz Republike Srpske Borisa Pašalića, kao i pčelare iz RS, da rade zajedno s kolegama iz Srbije na brendiranju svog meda, tako da Rača postane zajednička baza pčelarima Srbije i RS.

Ministar poljoprovrede RS Boris Pašalić rekao je da je u RS prošle godine proizvedeno oko 1.700 tona meda i najavljuje da će se u narednom periodu resorno ministarstvo RS dodatno angažovati da se povećaju subvencije za tamošnje pčelare. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović podsetio je na lošu prošlu godinu za proizvođače meda u Srbiji i rekao da je za pogon u Rači Ministarstvo poljoprivrede Srbije obezbedilo 420.000 evra, Opština Rača 400.000, Savez 650.000 te da nedostaje još oko 470.000 evra kako bi ceo projekat bio do kraja završen. Pred zaključenje ovog broja saznali smo i da će podsticaj po košnici u 2020. godini biti 800 dinara.

Povezano

Iz ove kategorije