Evo je najzdravija salata na svetu, bar tako kažu

Ilustracija: Matovilac, foto: pixabay
Ilustracija: Matovilac, foto: pixabay

Uzgoj matovilca (lat. Valerianella locusta) je dosta rasprostranjen. Reč je o niskoj dvogodišnjoj biljci sitnog i nežnog izgleda. Matovilac je  otporna, ali i hranljiva biljka. Iako je dvogodišnja biljka kratke vegetacije, najčešće se uzgaja kao jednogodišnja kultura.

Matovilac salata  ima sočne zelene listove, orašast ukus, ali i puno važnih sastojaka za ljudsko zdravlje.

Matovilac nema velike zahteve, što se tiče zemljišta. Ono  treba biti duboko i plodno, uz pH vrednost od 5 do 7. Najbolje će rasti na zaštićenim mestima sa puno sunca.  Ne zauzima puno prostora pa se može  uzgajati između viših useva.

Seje se u rano proleće ili na jesen, u septembru mesecu. Zemljište  za matovilac treba da bude lagano, peskovito – ilovasto i krečno.  Za  metar  kvadratni potrebno je  1 – 2 g semena. Sejete li u redove, razmak treba da  bude 10-20 cm, a brazdu za seme utisnite daščicom. Jedan gram sadržava oko 1.000 semenki koje zadrže dobru klijavost 4-5 godina. Posejete li i starije seme, dvogodišnje ili čak trogodišnje, nećete pogrešiti, jer ono čak i bolje niče od svežeg.

 

Ima vrlo plitak korenov sistem, pa koristi hraniva iz površinskih slojeva zemljišta (15 – 20 cm). U zaštićenim prostorima, gde je prethodni usev obilno đubren, često nije potrebno đubrenje. Ne preporučuje s đubrenje stajskim đubrivom ili nedovoljno zrelim kompostom, zbog mogućnosti nepoželjnog mirisa matovilca. Može se đubriti s 400 – 600 kg NPK đubriva 15:5:20 ili 12:12:17, a prihranjuje se 15 do 20 dana pre berbe sa 50 – 70 kg azota.

Matovilac je bogat vitaminom C – 100 grama sadrži 64 odsto dnevne potrebe za tim nutrijentom. Takođe, ova biljka je odličan antioksidans, čuva dobar vid jer sadrži  14 puta više vitamina A od zelene salate.

Najpopularniji je kao salata, ali se može pripremati kao i svo drugo povrće.

Posebno se preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.

Matovilac nije zahtevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvek imati svež izvor vitamina na dohvat ruke.

Kako bi se omogućio bolji rast, ranija berba i bolja kvaliteta matovilca, gredice se mogu prekriti niskim tunelima, PE folijom ili agrotekstilom.

Zasade matovilca treba zaštititi od ptica i puževa, a posebnu treba obratiti na moguću pojavu plesni. Od bolesti se na matovilcu mogu pojaviti bela trulež i pepelnica.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije