Napravite sami glistenjak

Ilustracija: gliste, foto: pixabay, autor: Wolfgang Eckert
Ilustracija: gliste, foto: pixabay, autor: Wolfgang Eckert

Glistenjak je najzdravija osnova za proizvodnju kvalitetne, organske i ekološke hrane bez obzira na način i vreme primene, biljke iz njega usvajaju korisne sastojke.

Glistenjak (Lumbrihumus, Vermikompost) je humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobija preradom organskog otpada (ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane). Ovo đubrivo nema nikakav miris niti ima hemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgajati povrće i voće.

Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista. Vermikompostiranje jeste metod kompostiranja uz pomoć kišnih glisti. Kišne gliste u ovom procesu koriste se za dopunjavanje procesa konverzije organskog otpada. Naime, gliste se hrane organskim otpadnim materijalom, poput biljnih ostataka, ljuski jaja i slično, i kroz svoj proces varenja ga pretvaraju u izlučevine u vidu granula koje se nazivaju vermikompost ili glistenjak.

Od skoro 3.600 vrsta crva, za proizvodnju glistenjaka najčešće se koriste kalifornijske gliste (Eisenia fetida ili Eisenia andrei).

Gliste mogu razgraditi bilo koji tip organskog, biorazgradivog materijala. Glistenjak može nastati od različitih ostataka hrane, od kuhinjskih ostataka i taloga kafe, preko slame i lišća, žetvenih ostataka, pa sve do otpada od živine i mlečnih otpadaka.

Na dnevnom nivou kišne gliste mogu pojesti i izlučiti polovinu svoje telesne težine u organskom materijalu. Kako populacija crva raste i umnožava se, tako se povećava i njihova sposobnost prerađivanja organskog materijala. Na primer, pola kilograma kišnih glisti nedeljno može da utroši i do 3,5 kilograma organskog otpada.

Glistenjak sadrži mnogo više makro i mikronutrijenata, u odnosu na standardni kompost za vrt i sobne biljke. Takođe, glistenjak sadrži više kalcijuma, azota, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Zbog toga, glistenjak poboljšava rast biljaka, suzbija različite bolesti i infekcije koje mogu uništiti biljke, povećava mikrobnu aktivnost u zemljištu, ali i pospešuje zadržavanje vode i provetravanje zemljišta.

Za razliku od klasičnog komposta glistenjak je obogaćen mikroorganizmima i ne sadrži patogene gljive i teške metale.

Glistenjak je bogat humusom (i do 25%), fosforom 2.400 mg/100g), kalijumom (1.400 mg/100g), kao i mnogim značajnim mikroelementima (cink, bakar, mangan, gvožde), dok je siromašniji u mineralnom azotu (1 – 1,7%). Osim izuzetno povoljnih hemijskih osobina, glistenjak ima i visok mikrobiološki naboj, a to znači i bržu razgradnju organske materije kao i bolje iskorišćavanje hraniva.

Glistenjak kalifornijskih glista balansira ishranu biljaka, stimuliše rast, povećava otpornost prema bolestima i suši, ubrzava sazrevanje, poboljšava boje i veličine cvetova i plodova, ubrzava klijanje semena i stasavanje rasada. Glistenjak se postavlja što bliže korenu biljke, zatim zatrpa zemljom i obilno zalije. Prilikom preteranog đubrenja biljaka humusom ne postoji opasnost da će biljke biti uništene kao pri preteranoj dozi hemijskog ili stajskog đubriva.

Kao osnovno dubrivo, glistenjak se koristi u količini od 0,2 – 5 kg/m2, dok se za spravljanje kvalitetnih hranljivih smeša, meša sa zemljom i to, sa siromašnim zemljištima 1:6, dok sa plodnijim 1:10. Ovakve smeše mogu da se koriste za proizvodnju rasada, kao i proizvodnju povrća kako na otvorenom polju, tako i u svim tipovima zaštićenih objekata.

Glistenjak možete koristiti i kao prihranu, zalivanjem ili folijarno.

Na 1 litar vode koristite 1-2 dcl glistenjaka. Potopite glistenjak u vodu (možete koristiti i vreću od gustog tkanja) te ostavite potopljeno preko noći. Talog možete i dalje koristiti kao đubrivo, a sa ovim ekstraktom zalivajte biljke.

Ako ga želite koristiti folijarno, prksanjem lišća, glistenjak dobro procedite kako ne biste začepili dizne prskalice, i svakako razredite sa 10 delova vode (na 1litar ekstrakta ide 10 litara vode).

Povezano

Iz ove kategorije