Ovo je skup i lekovit pčelinji proizvod

Perga je nepravedno zapostavljena i malo ljudi zna šta je to uopšte. U pitanju je fermetirani polen, odnosno proizvod koji nastaje tako što pčele prerade cvetni prah koji su unele u košnicu dodajući mu produkte koji nastaju lučenjem njihovih žlezda.

Pri preradi polena pčele koriste preko 200 mikroorganizama, inicirajući pri tome veoma složen proces fermentacije polena koji smeštaju u ćelije saća i zalivaju ga medom. Tako obrađeni polen je deset puta hranljiviji od običnog. Perga je bogata brojnim aminokiselinama, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, mlečnom kiselinom…

Zanimljivo je da uprkos razvoju nauke i tehnologije nikome nije pošlo za rukom da proizvede pergu u laboratoriju onako kako ga prave pčele. Čak i kada bi uspeo da razgraniči sve sastojke čovek ne bi znao kojim redosledom da ih pomeša i u kojoj razmeri, tako da perga ostaje isključivo pčeljini proizvod. Sadrži kompletno sve što je potrebno za razvoj pčelinjih društava i bez perge ne bi bilo ni pčela, jer je osnovni izvor belančevina za razvoj legla. Perga je više puta vrednija od polena i kao takva ona je pravo bogatstvo za čovekov organizam.

Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača zidove krvnih sudova, pa je zato perga najbolji lek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe, a koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u lečenju alkoholozma i nervnih oboljenja.

Lekovitost perge uočena je kod određenih kardio – vaskularnih oboljenja, bolesti sluzokože želuca i creva, kod površinskih oštećenja

Blago iz košnice za lepotu i zdravlje kože, kod osoba sa uništenom ili obolelom crevnom florom… Perga sazreva oko 15 dana u saću, vadi se posebnim vadilicama i odlaže u bočicama koje se čuvaju u zamrzivaču daleko od sunčeve svetlosti.

Ima je izuzetno malo pa je pčelari nerado vade iz košnice, a o njenog vrednosti najbolje svedoči cena – 1 gram perge košta 1 evro. U kombinaciji sa medom, perga je konzervisana i može dugo da stoji i ne izgubi svoja vredna svojstva. Može da se jede kao slatkiš u izvornom stanju, ali ne više od pola kafene kašičice za odrasle, ne žvaće se već se lagano otapa u ustima.

Pored meda, može da se koristi i u kombinaciji sa matičnim mlečom i propolisom.

U lekovite svrhe perga se koristi još za:

  • Poboljšanje apetita
  • Jačanje psihofizičkih sposobnosti
  • Kod arteroskleroze
  • Kod hipotenzije i hipertenzije
  • Za bolje pamćenje. Stimuliše rad mozga
  • Snižavanje holesterola
  • Poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres
  • Jača mišiće uz pomoć vitamina E.
  • Zaštita organizma od štetnog zračenja.
  • Kod bolesti krvnih sudova
  • Kod stanja posle infarkta i moždanog udara
  • Za bolji rast dece
  • Jačanje imuniteta
  • Oporavak osobe posle izloženosti organizma štetnom zračenju
  • Lečenje alkoholizma
  • Lečenje prostate
  • Oporavak kod teških bolesti
  • Lečenje policističnih jajnika
  • Kod rešavanja problema sa sterilitetom

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca