Perga je nepravedno zapostavljena i malo ljudi zna šta je to uopšte. U pitanju je fermetirani polen, odnosno proizvod koji nastaje tako što pčele prerade cvetni prah koji su unele u košnicu dodajući mu produkte koji nastaju lučenjem njihovih žlezda.
Pri preradi polena pčele koriste preko 200 mikroorganizama, inicirajući pri tome veoma složen proces fermentacije polena koji smeštaju u ćelije saća i zalivaju ga medom. Tako obrađeni polen je deset puta hranljiviji od običnog. Perga je bogata brojnim aminokiselinama, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, mlečnom kiselinom…
Zanimljivo je da uprkos razvoju nauke i tehnologije nikome nije pošlo za rukom da proizvede pergu u laboratoriju onako kako ga prave pčele. Čak i kada bi uspeo da razgraniči sve sastojke čovek ne bi znao kojim redosledom da ih pomeša i u kojoj razmeri, tako da perga ostaje isključivo pčeljini proizvod. Sadrži kompletno sve što je potrebno za razvoj pčelinjih društava i bez perge ne bi bilo ni pčela, jer je osnovni izvor belančevina za razvoj legla. Perga je više puta vrednija od polena i kao takva ona je pravo bogatstvo za čovekov organizam.
Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača zidove krvnih sudova, pa je zato perga najbolji lek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe, a koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u lečenju alkoholozma i nervnih oboljenja.
Lekovitost perge uočena je kod određenih kardio – vaskularnih oboljenja, bolesti sluzokože želuca i creva, kod površinskih oštećenja
Blago iz košnice za lepotu i zdravlje kože, kod osoba sa uništenom ili obolelom crevnom florom… Perga sazreva oko 15 dana u saću, vadi se posebnim vadilicama i odlaže u bočicama koje se čuvaju u zamrzivaču daleko od sunčeve svetlosti.
Ima je izuzetno malo pa je pčelari nerado vade iz košnice, a o njenog vrednosti najbolje svedoči cena – 1 gram perge košta 1 evro. U kombinaciji sa medom, perga je konzervisana i može dugo da stoji i ne izgubi svoja vredna svojstva. Može da se jede kao slatkiš u izvornom stanju, ali ne više od pola kafene kašičice za odrasle, ne žvaće se već se lagano otapa u ustima.
Pored meda, može da se koristi i u kombinaciji sa matičnim mlečom i propolisom.
U lekovite svrhe perga se koristi još za:
- Poboljšanje apetita
- Jačanje psihofizičkih sposobnosti
- Kod arteroskleroze
- Kod hipotenzije i hipertenzije
- Za bolje pamćenje. Stimuliše rad mozga
- Snižavanje holesterola
- Poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres
- Jača mišiće uz pomoć vitamina E.
- Zaštita organizma od štetnog zračenja.
- Kod bolesti krvnih sudova
- Kod stanja posle infarkta i moždanog udara
- Za bolji rast dece
- Jačanje imuniteta
- Oporavak osobe posle izloženosti organizma štetnom zračenju
- Lečenje alkoholizma
- Lečenje prostate
- Oporavak kod teških bolesti
- Lečenje policističnih jajnika
- Kod rešavanja problema sa sterilitetom